Közélet

HÍRHAMISÍTÁS – Együtt fagyizott Merkel és Obama?

Óriási sebességre kapcsolhat a hírhamisítás a mesterséges intelligenciával, azon belül is az Al képgenerátor programmal. Al nem ismer lehetetlent, és csúnyán átver, ha nem vigyázunk.

Nem hiszünk a szemünknek! Még ez a szerencsénk. Julian Art mutatta be a napokban az Instagramon Barack Obama és Angela Merkel összemixelt tengerparti jeleneteivel, hogy mire képesek a mesterséges intelligencián alapuló képalkotó eszközök. Ezzel újabb szintre lépett a hírhamisítás. A vicces sorozat a Midjourney kutatólaboratóriumából került ki. „Készítettek néhány elragadó képet Barack Obamáról és Angela Merkelről nyugdíjba vonulásuk után, amint együtt eltöltenek egy napot a tengerparton tréfálkozva és szórakozva” – olvasható a képek mellett az Instagramon.

Barack Obama és Angela Merkel, a két nyugdíjas vidáman hancúrozik a tengerparton. Ahogyan a mesterséges intelligencia elképzeli. Forrás: Instagram

Most meg Ferenc pápáról kezdtek el terjedni olyan képek az interneten, amelyeken az egyházfő pufidzsekiben sétál ki a Vatikánból. Ami több okból sem lehetséges. Régebben ugyan sokszor megtette, hogy inkognitóban elvitte megtalpaltatni a cipőjét a suszterhez, vagy vásárolgatott egy CD-boltban. Ám a betegsége miatt ma már nehezen mozog a szentatya, meg egyébként sem venne magára ilyen puccos dzsekit. A képeket Ferenc pápáról a Midjourney készítette az Al mesterséges intelligenciával.

Ferenc pápa pufidzsekiben flangál. A Midjorney elképzelése szerint. Forrás: Forbes

Viccnek elmegy, de ha majd elkezdik a tömegek megtévesztésére használni az Al képgenerátor programot, az már annyira nem lesz vicces. Nincs kizárva, hogy már el is kezdődött, hiszen olyan hamis fotó is van már, amelyen az látszik, hogy letartóztatják Donald Trumpot. A felületes szemlélő könnyen bedől ennek. A telex.hu tippje a Midjourney ellen: nézzük meg a kezeket! Kézalkotásban még nem túl ügyes a mesterséges intelligencia.

Már Trump letartóztatását is vizualizálták a mesterséges intelligenciával. Fotó: AP Photo/J. David Ake

A Midjourney különben „egy független kutatólaboratórium, amely a gondolkodás új médiumait kutatja, és bővíti az emberi faj képzelőerejét.”

Addig jó, amíg nem szabadul ki a szellem a palackból. Ameddig nem kezdi el a bulvár a „köznépet” a legmeredekebb fake news képekkel kiszolgálni. Aztán ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti a valóságot a hírhamisítástól.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago