Kultúra

HÉTFŐTŐL – TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Hétfőn, május 15-én kezdődik a 25. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, amely idén is rengeteg izgalmas programmal várja az érdeklődőket.

Az eseményen egyértelműen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház- és zeneművészet alkotói is. Az Agóra Veszprémben, a Hangvillában, a Pannon Egyetemen és szabadtéri helyszíneken láthatnak előadásokat a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál keretében. A hazai színtérről például a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranaját, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó Merítés című előadását, vagy a Forte Társulat ősbemutatóját, A helység kalapácsát. Franciaországból, Belgiumból és Romániából is érkeznek táncos előadások, amelyeket érdemes lesz megnézni.

Nemzetközi produkciók

A Baro d’evel Là című előadását például május 17-én, szerdán 20 órakor az Agóra Veszprémben. Két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik. A Là nyers és csupasz gesztus testek és hangok, ritmusok és táncok, hanyatlás és lendület között. Semmi sem állandó, semmi sem marad egy helyben. Kifordítja a belső világunkat, mint egy kesztyűt, arra ösztönözve bennünket, hogy szemügyre vegyük önmagunkat a gesztusaink formálta felszín változékony tükrében.

A japán Hiroaki Umeda táncos, koreográfus, hang-, kép- és fénytervező két rendkívül látványos produkcióval érkezik Veszprémbe, amelyeket a Hangvilla nagytermében május 16-án, kedden 19 órakor nézhetik meg az érdeklődők.

Az Accumulated Layout című darabban a táncmozdulatok a fény elrendezésének megfelelően változnak, egyik szegmensből a másikba.

– Fény és mozdulat kéz a kézben járva alkot változatos szimulációs mintákat – mondja Umeda.

Az idő elteltével ezek a szimulációs mintázatok fokozatosan összegyűlnek a nézőkben és kitörölhetetlen képmaradványokká állnak össze.

Az Intensional Particle-t nézve a közönség egy instabil stabilitással átitatott digitális valóságot élhet át. Amikor a test mulandó eszköztára beágyazódik a fény által felépített folyamatos mozgás által a pillanatnyi stabilitás érzetét keltő térbe, a közönség előbb-utóbb rádöbben, hogy minden, ami a színpadon van, a következő pillanatban megszűnik létezni. Mintha csak a produkció kérészéletű esztétikuma próbálna testet ölteni a színpadon, láthatatlan erők törnek előre, és a látható univerzum elsüllyed a szemünk elől.

Miet Warlop ikonikus előadásának, az After All Springville-nek az új színpadi változatát láthatjuk május 20-án, szombaton 20 órakor a Hangvilla nagytermében. Ez egy meseszerű könnyedséggel elbeszélt tragikus történet egy kudarcra ítélt társadalomról. Kirobbanó sikerű, kisebb-nagyobb tragédiákkal tarkított mese egy színes füstöt eregető kartondoboz-házról, annak lakóiról és a szomszédokról.

Régi nagy kedvencek – megújulva

A hazai fellépők között három olyais van, amelyeket már látott a veszprmi közönség. Ezeket az előadásokat felújították az alkotók, így újra élezhetjük a régi kedvenceinket. A Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája például óriási közönségsiker volt Veszprémben. A szegediek május 15-én, hétfőn 18 órakor ismételnek az Agórában. Május 18-ám, csütörtökön 19 órakor, szintén az Agórában a FrenÁk Társulat Fiúk című előadását láthatja a közönség, amelyet először körülbelül húsz évvel ezelőtt adott elő az akkor még Franciaországban működő társulat. A Fiúk különböző aspektusokból vizsgálja a férfiszexualitást: felmutatja eredetét és a tudattalanban rejlő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott. Veszprémben anno nagy botrányt kavart a meztelenségével a táncfesztiváli megnyitón. A harmadik, szintén felújított előadás a Hodworks Pirkadatja május 19-én, pénteken lesz a Pannon Egyetem aulájában (B épület). A produkció a társulat első olyan bemutatója, ahol a meztelen test megkerülhetetlen módon áll a figyelem középpontjában. A táncosok a színpadot a nézők által lehatárolt térként használva, zárt egységekben néznek szembe a rájuk nehezedő feladatokkal. Az előadás előrehaladtával testük a komoly igénybevétel során változni kezd, a nézők pedig azt mint egy színpadra zárt, eleven tájat figyelhetik, szokatlan és zavarba ejtő közelségből.

A táncművészet mai trendjei

A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait. Az idén negyed évszázados jubileumára készülő fesztiválon május 15. és 21. között, négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkciót élvezhet a közönség. A programkínálat tükrözi a táncművészet mai trendjeit. A tiszta tánc nyelvén megszólaló előadások mellett gazdagon kínál crossover, összművészeti produkciókat is, amelyekben más művészeti ágak elemei is megjelennek.

A vezető képen jelenet az After All Springville című előadásból

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago