Gazdaság

Helyreállítás: Pénzeső az Unióból

Pénzeső zúdul a gazdaságra az Európai Unió helyreállítási alapjából – erősítette meg Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Figyelőnek adott interjúban.

Összesen 15 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére az EU-s helyreállítási alapból, valamint a közösségi költségvetésből. Elsősorban három terület: egészségügy, egyetemek, infrastruktúra fejlesztésére összpontosít majd az ezeknek a pénzeknek a beruházását koordináló nemzeti program.

„A helyreállítási alap nagy lehetőség minden tagállam számára. Magyarország hatezer milliárd forintot költhet el ezen a jogcímen 2026 augusztusáig. Ezzel természetesen el kell számolni, vagyis a projektek gyors előkészítése és lebonyolítása kulcsfontosságú lesz. Az uniós költségvetés hét plusz három éves, tehát egy évtizedre szól, a helyreállítási alapnál 5 esztendő múlva le kell zárni az elszámolásokat. A program a következő évek gazdasági növekedéséhez és az országban végbemenő fejlesztésekhez jelentős mértékben járul majd hozzá” – fejtette ki a Figyelő című gazdasági hetilap április 15-i számában adott interjúban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ehhez a hatezer milliárdhoz jön hozzá a kilencezer milliárd forint, amelyet a hétéves büdzsé biztosít. „Ilyen nagyságrendű pénz, összesen 15 ezer milliárd forint fejlesztési forrás még sosem állt rendelkezésre Magyarországon” – ismerte el a kancelláriaminiszter a pénzeső tényét.

A kérdésre, hogy mi lesz a Brüsszel részéről elhangzó jogállami kifogásokkal, Gulyás Gergely azt mondta: „Vera Jourová bármennyire is reméli, hogy felfüggesztik a magyar kifizetéseket, pontosan tudja, hogy amíg az Európai Bíróság nem dönt, addig nem is alkalmazható a rendelet.”

Egyébként, megjegyezzük, hogy közelebb került Orbán Viktorhoz idén januártól a pénzeső, az uniós pénzek felügyelete. Éppen a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklus indulásától Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez került a terület, amit eddig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felügyelt. Immár Gulyás Gergely feladata előkészíteni az uniós források felhasználásához kapcsolódó kormányzati döntések végrehajtását szolgáló szabályozásokat, és ő felel az ágazati és területi szereplők közötti koordinációért is. Emellett a kancelláriaminiszternek kell javaslatot tennie az uniós források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikai tevékenység irányítási, finanszírozási, intézményi, ellenőrzési és szabályozási rendszerének kialakítására, fejlesztésére is.

Arról, hogy miért volt szükség erre az átalakításra, Gulyás Gergely a következőket mondta a Figyelőnek: „ Nem volt szükség átalakításra. Palkovics László miniszter úr ítélte meg úgy, hogy jobb, ha ez az államtitkárság ott van, ahol a központi koordináció. Ezért került a Miniszterelnökséghez. Már tavaly szeptemberben közösen javasoltuk Ágostházy Szabolcsot az uniós fejlesztésekért felelős államtitkárnak. Az ő irányításával dolgoztuk ki a nemzeti programunkat, melynek végső változata hamarosan az Európai Bizottság elé kerül, hogy tartsuk a lehető legkorábbi határidőt.”

A tallózás végén engedtessék meg egy „kukacos” megjegyzés. Furcsa, hogy szinte semmit nem hallani, vagy olvasni erről a nemzeti programról. Pedig nagyon fontos lenne az egyeztetés az önkormányzatokkal és a lakossággal, hogy úgy lehessen elkölteni a hatezer milliárd forintos válságkezelő támogatást, hogy az valóban az emberek érdekeit szolgálja, és ne egy szűk elit gazdagodásához járuljon hozzá.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago