Categories: GazdaságKözélet

HELYI KÖZLEKEDÉS – Ungár Péter azt kérdezte, csődbe megy-e a V-Busz?

Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a veszprémi polgárok korszerű, környezetbarát és megbízható tömegközlekedési szolgáltatást kapjanak? Meddig tartható még a jelenlegi helyzet? Várható, hogy csődbe megy a V-Busz? Az elmúlt három hónapban arányaiban mennyi járatkimaradás volt? – tette fel írásbeli kérdéseit Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek címezve.

Levelében leírta, hogy „Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018 nyarán döntött úgy, hogy a helyi tömegközlekedést egy újonnan létrehozott saját cég, a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. által kívánja megszervezni. Az ambiciózus tervek szerint mára már új buszoknak kellene futniuk, azonban az utasok továbbra is csak az átmenetinek szánt használt járművekkel találkozhatnak, amelyeknek a rendszerben tartása, szervizelése is akadozik. Az utasszám nem nőtt, noha az új cég rendkívül sok pénzből működik. A veszprémiek a menetrendet sem tartják kielégítőnek. A korábbi szolgáltató, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ évi 280 millió Ft önkormányzati támogatásból meg tudta oldani a feladatot (igaz, régi Ikarus buszokkal). A V-Busz viszont a 2019-re eredetileg tervezett valamivel több, mint 600 millió Ft helyett többszöri emeléssel 1600 millió forintot igényelt a veszprémi adófizetők pénzéből. Ez annyi, mint a város teljes évi építmény-, kommunális, idegenforgalmi és telekadó bevétele. A fideszes városvezetés elismerte, hogy a V-Busz vezetése átverte őket, és rossz számok alapján készült az üzleti terv.”

A válasz Schanda Tamás Jánostól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárától érkezett: „Ahogyan a kérdésében Ön is írta, a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának a tulajdona. Ezért a cég helyi közösségi közlekedési feladatainak ellátására az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak nincs ráhatása.”

Január 30-án, csütörtökön délután öt órakor a városházán ellenzéki közmeghallgatást tartanak, ahol a polgármester ígérete szerint a cég vezetőit kérdezhetik a veszprémiek.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago