Categories: Közélet

HAZUDOZÓK – Egyszer mondott igazat, bele is bukott

Tudományos kutatások szerint az átlagember naponta kétszázszor hazudik. Nem fajsúlyos hazugságok, amolyan mindennapi, szintre észrevehetetlen kis füllentések ezek. Most mit mondjon a magyar ember, aki tűrőképességéhez mérten, fásult révületben kíséri a magyar politikai élet mindennapjait?

Tudományos kutatások szerint az átlagember naponta kétszázszor hazudik. Nem fajsúlyos hazugságok, amolyan mindennapi, szintre észrevehetetlen kis füllentések ezek. Most mit mondjon a magyar ember, aki tűrőképességéhez mérten, fásult révületben kíséri a magyar politikai élet mindennapjait?

Peter Stiegnitz bécsi hazugságkutató szerint hazudni muszáj, mert ez túlélési szükséglet, van, akit a hazugság éltet s van, akit az önámítás, és a hazugság nem ártalmas, csak ne lépje át az erkölcsi határt. Ajjaj, ez aztán a gumicsont! Szerinte erkölcs csak egy van, és miután nem Robinsonként élünk egy lakatlan szigeten, mindenki tudja, mikor árt a másiknak. Persze hogy tudja. Mégis árt.

Hazudozunk, hazudoznak, megvezetnek, lóvá tesznek, becsapnak, füllentenek, sumákolnak, ködösítenek, mellébeszélnek, manipulálnak, mi meg vagy észleljük vagy nem, már csak legyintünk, mert a szavazópolgár emlékezete rövid. És akármilyen vaskos a hazugság, ha sokszor halljuk, el is hisszük. Az össznemzeti hazudozás elemi szükségletté nőtte ki magát. Manapság az igazmondás – divatos szóval élve – nem kompatibilis. Mondhatnám úgy is, hogy nem magyarkomfort, nincs összhangban a magyar politikai élet gyakorlatával.

Hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – mondta Gyurcsány úgy tíz esztendeje, és bele is bukott. Pedig akkor éppen igazat mondott. Ennyit a politikai igazmondásról. Jól nézne ki az igazmondásra kárhoztatott nemzeti együttműködési rendszer, egy igazmondó honatyákkal teli parlamenttel, igazságbajnok minisztériumi meg egyéb tisztségviselőkkel! Maga a káosz! Felmérve a kegyetlen valóságot, mostanában inkább nem mondanak semmit. Sajtós kérdésekre nem válaszolnak, hallgatnak vagy halandzsáznak, nehogy kárt tegyenek egymásban. Túlélési szükséglet, mondaná Stiegnitz.

A választások előtt mindig többet hazudnak a politikusok, mint egyébként. Választások után általában csak akkor hazudnak, ha veszélyben van a helyzetük. Olyankor intelligencia kérdése, hogy mennyire csinálják ügyesen” – állítja Peter Stiegnitz.

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago