Categories: Közélet

HATÁRIDŐ – Regisztrálni kell a feltöltős SIM-kártyát

Pár hét maradt hátra, hogy a feltöltős SIM-kártyával rendelkező mobiltelefon használók egyeztessék adataikat a szolgáltatójukkal. Július 1-jével megszűnik azon feltöltős SIM-kártyák előfizetői szerződése, amelyekről az előfizetők a határidő lejártáig nem nyilatkoznak.

Az Országgyűlés tavaly november 22-ei ülésén terrorveszélyre hivatkozva fogadta el az elektronikus hírközlésről szóló törvényt és módosító javaslatot a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok szigorításáról.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete alapján a szolgáltatók kötelesek értesíteni az előfizetőt az évenkénti adategyeztetések és a személyazonosságot igazoló ellenőrzések érdekében.

A szolgáltatói értesítés előtt is regisztrálhatjuk kártyánkat. Igaz, az eljárás időtartama személyes megjelenés esetén szolgáltatónként változhat, de tíz percet bizonyára igénybe vesz még előzetes időpont egyeztetés esetén is, éppen ezért örömteli, hogy mindhárom mobilszolgáltató elindította az online regisztrálás lehetőségét, melyet kipróbálva állíthatjuk: nem tart három percnél tovább, és még a lakásból sem kell kilépnünk miatta.

Csupán a regisztrálandó aktív kártya és egy fényképes okmány – személyi igazolvány, vagy jogosítvány szükségeltetik hozzá.

Az eljárás roppant egyszerű. Elsőként a regisztrálandó telefonszámot kell megadni, majd az erre érkező aktiváló SMS kód begépelése után személyes adatainkat, egy fényképes igazolványszám megadásával.

A szolgáltatók a következő online elérhetőségeken teszik lehetővé a regisztrálást: Telekom, Telenor, Vodafone.

Azoknak az ügyfeleknek, akik elmulasztják kártyáikat regisztrálni, július 1-jén végleg megszűnik a szerződése, elveszítik a telefonszámukat és a feltöltött egyenleget.

Nyéki Roland

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago