Categories: Közélet

HAJRÁ, VESZPRÉM! – Lőrincünknek kézilabdacsapata is lesz?

Úgy hírlik, Mészáros Lőrinc mégis bevásárol Veszprémben, méghozzá rendesen. Ugyan mit szemelhetne ki városunkban az ország gázszerelője, ha nem a veszprémiek szíve csücskét: a kézilabdaklubot? A Kukac információja (természetesen) nem hivatalos forrásból származik.

Ám nincs az a nagy titok, ami ki ne csordogálna a fideszes konspirációs háló mind nagyobb szakadásain. Akkor nézzük a tényeket, és utána lehet találgatni is!

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém Arénában 2014 februárjában jelentette be az örvendetes hírt, miszerint az évi központi költségvetés tartalékából „a multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építésével összefüggő tőke- és kamattartozás rendezésére” – csaknem 606 millió forintot átvállal a kormány, mintegy elismervén a városnak a sport irányába tett erőfeszítéseit, illetve a férfi kézilabda csapat sikereit. A törlesztőrészlet átvállalása 10 évre szólt, erre a célra évente a nemzetgazdasági miniszternek kell forrást találnia. Idén a központi költségvetésből 723 millió forint jutott az Aréna tőke- és kamattartozásra.

Veszteséges a kézilabda?

A Veszprém Aréna 2012 első félévéig a VKSZ Zrt. tulajdona volt, majd az önkormányzat lett a kizárólagos tulajdonos. A feladatokat a Csarnok Kft. látta el – amely egy önkormányzati gazdasági társaság –, és az átalakulás során a tulajdonába került a Veszprém Aréna épülete, a hozzá tartozó földterülettel, immateriális javakkal, tárgyi eszközökkel és az ahhoz kapcsolódó hitellel együtt. Működött a rendszer, ám a Csarnok Kft. veszteségesen gazdálkodott, majd amikor az önkormányzat 2014-ben belső ellenőrzést végzett, hiányosságokat tárt fel (számlarend, leltár, bizonylati rend), és „felhívta a figyelmet a veszteség minimalizálására.” Az ÁSZ is vizsgálódott 2016-ban, és úgy ítélte meg, hogy „nem volt biztosított a közgyűlés általi döntés végrehajtásának átláthatósága és elszámoltathatósága” – ami eléggé körülményes fogalmazás, de annyiban egyértelmű, hogy valami baj volt észlelhető.

Betársul az önkormányzat

A kézilabdasportban tapasztalt pénzhiányt orvosolandó, enyhén szólva is kacifántos módszerhez folyamodott az önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft. Vagy öt alkalommal „kölcsönzött” 50 és 150 millió forint közötti összegeket a klubnak. Nagy fejtörést okozhatott a tranzakció-sorozat, hiszen nyilvánvaló, hogy a Csarnok Kft. pénzügyi tevékenységre nem jogosult. Időközben az önkormányzat úgy döntött, hogy „a kézilabda sportágba való stratégiai együttműködés megerősítése érdekében” – némi pénzügyi manőverrel – tőkeemelés útján tulajdonrészt kíván szerezni a Veszprémi Handball Team Zrt.-ben.

 [stextbox id=”grey”]Az ügylet révén a Csarnok Kft. összesen 50 millió forinttal növelte a zrt. tőkéjét úgy, hogy 600 ezer forint névértékű részvényt jegyzett 50 millió forint jegyzési érték ellenében, amelyből a 600 ezer forint (6 db részvény) a jegyzett tőke összegét növelte, míg az ezen felüli összeg (49,4 millió forint) tőketartalékba került.[/stextbox]

A hétköznapi ember számára közel sem érthető pénzügyi kacifántra Hartmann Ferenc MSZP-és önkormányzati képviselő harapott rá, és azóta buldog módjára el nem ereszti.

Hol pattog a labda?

Kérdések és interpellációk révén másfél éve próbálom kideríteni félmilliárd forintnyi veszprémi közpénz sorsát, amely a városi költségvetésből került az önkormányzati gazdasági társasághoz, majd pedig onnan kölcsönbe „vándorolt”. Hosszú idő után jutottam megerősítő információkhoz, és más ügy kapcsán rájöttem, hogy az önkormányzat nem csak a csarnoképítés tőke- és kamattartozására adott pénzt a Csarnok Kft.-nek, hanem további 580 millió forintot is. Nyilvánvaló, hogy nincs alaposan indokolható ok a Csarnok Kft. félmilliárdos feltőkésítésére – mondja a képviselő, aki „Kinek a térfelén pattog a (kézi)labda?” címmel a májusi közgyűlésen is felteszi a kérdést: a tőkeemeléses tulajdonszerzést követően történt-e bármiféle tulajdoni arány- és részvényváltozás a Veszprémi Handball Team Zrt.-ben?

Kérdése annál is inkább aktuális, mivel elterjedt a hír, hogy szerteágazó céghálózatán keresztül Mészáros Lőrinc várhatóan rövidesen megveszi a klubot, vagy tulajdonrészt szerez a Veszprémi Handball Team Zrt.-ben, amelyben az önkormányzat gazdasági társasága révén tulajdonos, részvényes, sőt hitelezője is a klubnak. És annak is, hogy a Veszprémi Handball Team Zrt. egyes vezetőségi tagjainak már megvonták az aláírási jogát. Akár megkönnyebbülten fel is sóhajthatnánk, hiszen – hál’ istennek – jön Lőrincünk, és benyúl a mellényzsebbe.

Hajrá, Veszprém!

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago