Categories: Közélet

HAGIA SZOFIA– Népámítás mesterfokon

A török elnök azért alakította át az isztambuli Hagia Szofia templomot mecsetté, hogy hozzájusson a Földközi-tenger keleti medencéjének földgázmezőihez. Milyen jó lenne, ha az építészeti remekműről, a keresztény világ egykori legnagyobb templomáról örömmel beszélgethetnénk! Arról, hogy 537-ben avatta fel I. Jusztinianosz császár az ortodox bazilikát, melynek mozaikképeiből még a kapu fölé is jutott. 

És hogy a látogató szépséggel távozzon, a kapuval szemközti kijáraton egy óriási tükröt helyeztek el, így Mária és a kis Jézus az utolsó léptekig kíséri.

Évszázadokkal később a keresztes lovagok elfoglalták, római katolikus templomot formáltak belőle. II. Hódító Mehmed szultán, miután 1453-ban leigázta Konstantinápolyt, dzsámivá alakította át. Musztafa Kemál pasa, a modern szekuláris Törökország megteremtője 1934 novemberében a Hagia Szofiát múzeummá nyilvánította. 1985-ben az UNESCO felvette a világörökségi listára.

Hogy fantasztikus magyar vonatkozásai vannak: a déli karzaton Mária mellett László magyar király lányának, Piroskának mozaikja látható férje, a bizánci császár társaságában. Hogy a szentélyben áll Mátyás király két hatalmas gyertyatartója, amelyeket Szulejmán szultán hozott el Budáról. A gyertyatartók azóta is úgy állnak, ahogy Szulejmán odahelyeztette.

Szűz Máriát ábrázoló mozaik a Hagia Szofiában. Fotó: hagiasophiaturkey.com
Szent Piroskát ábrázoló bizánci mozaik szintén a Hagia Szofiában. Fotó: wikipedia.org

Nos, ezt a páratlan múzeumot Erdogán török elnök július közepétől dzsámivá, mecsetté minősítette, hogy abban ismét muszlim istentiszteleteket tartsanak. Mindez világos üzenet a török társadalomnak, különösen Isztambul népének, amely ellenzéki polgármestert választott: vége 90 év szekularizációs folyamatának, ismét az iszlám jog lesz érvényben. A külvilágnak pedig azt üzeni, hogy ennek a jognak a fényében a kulturális értékek másodlagosak. A nyugati világ tiltakozik, a kereszténységet védő államtitkárságot is működtető magyar kormány hallgat.

S hogy voltaképpen mit takargat Erdogán, mit leplez a vallási köntösben, arról érdemes elolvasni Perczel István vallástörténész professzor elemzését.

 

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago