Közélet

Gyász – Elment Gaál Zoltán, a rektorok rektora

Gaál Zoltán volt tanszékvezető, dékán, rektor, a rektori konferencia elnöke, igazgatótanácsi elnök, de szerte az országban úgy emlegették az egyetemi oktatás és kutatás környékén, hogy a Gaálzoli. Keményen megkövetelte a teljesítményt mindenkitől, de munka után a kikapcsolódást is ő vezényelte.

Gaál Zoltán 75 évesen ugyanakkora energiával szervezte a „jövőt”, mint amikor belépett a Veszprémi Vegyipari Egyetemre. Legendás évfolyamukon megtanulta: a mérnökség jól művelhető szakma, de értelmiséggé úgy lesz az ember, ha tekintetét a jövőre szegezi.

És Gaál Zoltán a diplomája átvétele után – felismerve, hogy a vegyészmérnöki munkához elengedhetetlen annak hatékony megszervezése – kidolgozta a szervező vegyészmérnök szak tantervét. Kezdetben magyarázni kellett az ipari vezetőknek, mi a különbség a kétféle diploma között, de tanítványai sikerei visszaigazolták elképzelését. Húsz évvel később már a mérnöki kar alapító dékánja lett. Az intézmény akkor indult el az igazi universitasszá válás útján. A dékán jól látta, a jövő az informatikáé és a gazdaságtudományé. A mérnöki és a tanárképző karok mellé a következő két kar ezeknek a tudományoknak az intézményesítésével jött létre rengeteg szervezés, egyeztetés eredményeként. Gaál Zoltán olykor viták árán, de ment előre. Mindehhez hét évre volt szükség. 2006-tól az intézmény nevét – a bölcsészet-, a társadalom- és a gazdaságtudományi, az informatikai, a mezőgazdasági, valamint a mérnöki karok működésével – Pannon Egyetemre változtatták. Gaál Zoltán akkor már nyolc éve irányította rektorként a régióban meghatározó szerepet betöltő alma materét. Értékelvén elhatározását és kitartását, a magyarországi egyetemek vezetői őt választották a rektori konferencia elnökének. Így lett Gaálzoli a rektorok rektora.

Jövőbe látó képességét a Herendi Porcelánmanufaktúrában az igazgatótanács elnökeként kamatoztatta. Amikor a Pannon Egyetem alapítványi működéséről szó volt, az elsők között Gaál Zoltánt kérték fel a kuratórium tagjának. Nem véletlenül, hiszen ő volt az intézmény Stratégiai menedzsment kutatóműhelyének alapító vezetője.

Évekkel ezelőtt egy regattán

A lakhelyén is számíthattak rá. Két éve társaival Almádi ’30 névvel csoportot hoztak létre a Balaton-parti város jövőképének megformálására. Balatonalmádi egyik városrésze Budatava, amely egy picivel ugyan, de kedvesebb volt a szívének. Itt zajlottak a híres regatták: a keszthelyi egyetem diákjaival a fixüléses, tízevezős csónakokkal – Oxford és Cambridge mintájára. A Gaálzoli nélkül nem volt regatta. Diákjai mindig nagy figyelemmel és tisztelettel hallgatták rektorukat, büszkék voltak arra, hogy sokukat név szerint ismeri. Soha eszükbe sem jutott visszaélni a közvetlen helyzet teremtette lehetőséggel. A rektortól a szervezéstudományon kívül a diáknótákat is megtanulhatták. Mert dr. Gaál Zoltán nem adta elő a távolságtartó nagy professzort. Nem a címeiért, a kitüntetéseiért tisztelték, hanem a munkájáért.

A vezető képen még az egyetem rektoraként a pulpituson. Archív fotók

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago