Közélet

GREEN UP – Fenntarthatósági programsorozat az egyetemen

Green Up címmel fenntarthatósági rendezvénysorozatot indít útjára a tudomány hónapjában, novemberben a Pannon Egyetem. A nyitóeseményen, október 31-én Áder János köztársasági elnök tart előadást.

Vajon mennyi energia szükséges egy félliteres PET palack vagy egy WC papír guriga előállításához? Hogyan készítsünk tejfölös dobozból focizó robotot? Hogyan lehet eljutni biciklivel a Himalájáig? A szervezők többek között ilyen és ehhez hasonló játékok, aktivitások, előadások segítségével is próbálják közérthetővé, testközelivé tenni a tudományos eredményeket, a fenntarthatóságot az érdeklődők számára a Green Up rendezvényein.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a fenntarthatósággal kapcsolatos eddigi tevékenységeivel az intézmény az országos figyelem középpontjába került. A beiskolázási eredményeit is részben ennek a figyelemnek köszönheti.

– Egyre nagyobb mértékben érdekli a fiatalokat a fenntarthatóság, hiszen érzik, hogy a jövőjükről van szó – hangsúlyozta. – Ehhez kapcsolódóan az egyetem nyitott a társadalom felé. Az úgynevezett harmadik missziós tevékenység keretében nemcsak a képzési és kutatási, oktatási portfóliójában jeleníti meg a fenntarthatóságot, hanem az ezzel kapcsolatos tudást igyekszik minél szélesebb körben és minél több célcsoport számára megosztani. Ennek a jegyében jött létre a Pannon Egyetemen a Fenntarthatósági Kompetencia Központ, amely ezt a küldetést hivatott teljesíteni.

Kiemelte: a központ a féléves működése során rengeteg látványos, sok résztvevőt vonzó programot valósított meg. Ilyen volt a Jane Goodall látogatásához kapcsolódó HOPE konferencia és rendezvénysorozat, a Planet kiállítás, a PET kupa vagy a fenntarthatósági kalandtúra. Egyéb eszközökkel, interjúkkal, előadásokkal milliós nagyságrendű az elérés az interneten ebben a témában. Hozzátette: személy szerint nagyon várja Áder János gondolatait, hiszen a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke régóta elkötelezett a fenntarthatóság iránt.

A kalandúra egy saját fejlesztésű program

– A fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeket különböző módszertanokkal próbáljuk érthetővé tenni a különböző korosztályok számára – kezdte Takácsné Ferenczik Brigitta, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ megbízott igazgatója. – A kalandúra egy saját fejlesztésű program, amely a hulladékgazdálkodástól kezdve a víz, levegő, élelmiszer, biodiverzitás fogalmainak megismerésén keresztül tíz tématerületen dolgozza fel a fenntarthatóság témakörét. Eddig legalább 3000 gyerek próbálta ki.

A „zöld hónap” során a civil szférától kezdve az ipari partnerekig mindenkinek kínál programokat az intézmény. Lesznek szakmai workshopok és konferencia, illetve a Pannon UniFeszten is szentelnek egy napot a fenntarthatóságnak. Mindez partnerekkel együtt, hisz ahogy fogalmazott „a közösség érték”. A rendezvénysorozaton a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Kék Bolygó Alapítvány és a Rebot Kit is megjelenik.

A helyszín befogadóképessége korlátozott, ezért a nyitónap minden programja regisztrációhoz kötött.

További részletek és regisztráció ezen a linken.

A vezető képen Takácsné Ferenczik Brigitta és dr. Gelencsér András. Fotó: Pannon Egyetem

Kiss Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago