Közélet

GIZELLA-DÍJ – Veszprém hírnevét öregbítik

Veszprém közgyűlése a város szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként 2023-ban Fenyvesi Ottónak, Márkusné Vörös Hajnalkának és Némethné Károlyi Jolánnak adományozott Gizella-díjat.

A díjat Porga Gyula polgármester adta át a kitüntetetteknek a Gizella-napok nyitóünnepségén a Szentháromság téren.

– Nem is tudjuk, milyen szép városban élünk – mondta az elismerések átadása előtt beszédében dr. Navracsics Tibor miniszter. – Egy városban élni küldetés. A várost, ahol élünk, nem csupán elődeink formálták, de mi magunk is ezt tesszük. Most, 2023-ban, az Európa kulturális fővárosa évben Veszprém egyedi, különleges, magyar és európai. Rajtunk múlik, hogy a jövőben is Európa kulturális fővárosa tud-e maradni.

A polgármester és a díjazottak

Író, költő, főszerkesztő, képzőművész

Fenyvesi Ottó Délvidéken, Moholgunarason született. Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán végezte magyar nyelv és irodalom szakon. 1975-től 1983-ig a legendás hírű újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztője volt. Több évig dolgozott az Újvidéki Rádióban, illetve újságíróként és rendezőként az Újvidéki Televízióban. 1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztői feladatait látta el. Magyarországra, ezen belül is Veszprémbe 1991-ben települt át. Az Új Hírek napilapot szerkesztette, majd a Tapolcai Újságot, mellette a Tapolcai Városi Televízió főszerkesztő-igazgatója volt. Később a Veszprém Vármegye és a Veszprémi 7 Nap hetilapok főszerkesztőjeként tevékenykedett. 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta dolgozott mint szervezőtitkár, és innen is ment nyugdíjba. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, majd kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként 2015-ben József Attila-díjban. Írásait német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordították. A veszprémi kulturális életben íróként, költőként, főszerkesztőként és képzőművészként maradandó értéket hozott létre az elmúlt három évtizedben.

Mély elköteleződés, rendíthetetlen hivatástudat

Márkusné Vörös Hajnalka az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett néprajz-történelem szakos középiskolai tanári és etnográfusi diplomát, majd 1988-ban a Veszprém Megyei Levéltárban helyezkedett el. 2003-tól a levéltár Kutatószolgálati Osztályának vezetője, majd 2008-ban az intézmény igazgatóhelyettese lett. Számos megyei, regionális és nemzetközi kutatásban tevékenykedett, melyek mellett községi monográfiák társszerzője vagy szerkesztője volt. Nemzetközi és megyei szintű munkássága mellett mindig kiemelt figyelmet fordított szülővárosa, Veszprém szellemi és kulturális értékeinek feltárására és megőrzésére. 2010-ben Veszprémi Történelmi Szalon címmel beszélgetés-sorozatot indított. A Hét Domb Egyesület ötlete nyomán tömegeket szólított meg a családi fénykép- és emlékanyag gyűjtéssel. 2011 óta részt vesz a Sétál a család, a Malmok a Séden és a Barangoló című programokban, ezzel segítve az óvodás kortól az egyetemistáig megismertetni és megszerettetni a fiatalokkal, valamint családjukkal a város történelmét. Szerzőként az országosan is egyedülálló és szakmai kitüntetéssel elismert Veszprémi Kaleidoszkóp könyvsorozatot indította el munkatársaival. 2019-től a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökeként múltba tekintő séták szervezését kezdeményezte. Jelenleg az Európa Kulturális Fővárosa projektfejlesztési tanácsadójaként dolgozik. Sokrétű szakmai munkáját belső indíttatásból, mély elköteleződésből, rendíthetetlen hivatástudattal, önzetlen segíteni akarással és fáradhatatlan munkabírással végzi több mint három évtizede.

Küldetésének tekinti a lokálpatrióta nevelést

Némethné Károlyi Jolán a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett történelem-népművelés szakos általános iskolai tanári oklevelet. Közel négy évtizede végez magas színvonalú oktatói-nevelői tevékenységet a Deák Ferenc Általános Iskolában. Pedagógusi pályafutása során nagy figyelmet fordított arra, hogy tanítványai hazaszerető, nemzeti értékeinket ismerő és tisztelő emberekké váljanak, olyanokká, akik büszkék magyarságukra és fontosnak tartják az emberi értékek tiszteletét. Küldetésének tekinti a közösségfejlesztést, a lokálpatrióta nevelést, a környezetünkhöz kötődés erősítését és Veszprém hírnevének öregbítését. Életútja során időt, energiát nem kímélve, ennek szellemében képviselte vagy vezette a rábízott közösségeket és ügyeket. Szívügyének tekinti Veszprém város helytörténetének megismertetését és népszerűsítését. Szakmai vezetője és társszervezője a 2011-ben nagy sikerrel megvalósított Ismerem a városom?! című interaktív helytörténeti vetélkedősorozatnak, mely a város több száz általános és középiskolás diákját mozgatta meg és mélyítette el a város épített és művészeti értékeivel kapcsolatos tudásukat. A program szakanyagából ismeretterjesztő filmsorozat is készült. Részt vesz a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány Kuratóriumának munkájában, továbbá neki és férjének köszönhetően újult meg a Veszprémvölgyi kisvonat. Az általa képviselt értékrend és a közösség érdekében végzett tevékenysége, szorgalma és alázata példaértékű és követendő minden Veszprémben élő és városunk érdekében tenni akaró ember számára.

Tele a vár

A Gizella-napok megnyitó ünnepsége mellett a városlakókat a félig felújított vár is vonzotta. Május 12-étől ugyanis látogatható a vár. Tömegek hömpölyögtek a Gizella- és István-szoborig vezető úton. Sokan megnézték a kiállításokat, mások kíváncsian bekukkantottak a felújított Szent Mihály-székesegyházba.

A vezető képen a díjazottak: Fenyvesi Ottó, Márkusné Vörös Hajnalka és Némethné Károlyi Jolán. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago