Categories: Kultúra

AUER FESZTIVÁL – Gidon Kremer is jön Veszprémbe

Vásáry Tamás, Fejérvári Zoltán, az Auer trió, David Geringas, Gidon Kremer, a Kállai Vonósnégyes, Herczku Ágnes és zenésztársai, a The Klezmatics, valamint a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar lépnek fel a sorrendben negyedik Auer Fesztiválon Veszprémben, augusztus 1-je és 5-e között. Sajtótájékoztatón jelentette be Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője az idei Auer Fesztivál programját.

– Sok fontos lépés előzte meg azt, hogy ilyen rangos lett a fesztivál – mondta Kováts Péter. – Egy egyórás tévéfilm Auer Lipót életéről, könyv szintén róla, versenyek. Úgy gondoltuk, az lenne a legszebb, ha egy fesztivál vinné tovább Auer nevét, ezért kezdtük el négy évvel ezelőtt.
– Veszprém attól különleges és fantasztikus hely, hogy vannak tehetségeink, akik álmodnak, és az álmaikat meg is valósítják – tette hozzá Porga Gyula polgármester. – Kováts Péter is egy ilyen ember. Mi, városvezetők pedig könnyű helyzetben vagyunk: csak teret kell engednünk ezeknek az álmoknak.


Az Auer Fesztivál koncertjeinek a Megyeháza Szent István terme és a Hangvilla nagyterme lesz a helyszíne. A fesztivál házigazdája, szervezője és rezidens zenekara a Mendelssohn kamarazenekar, amely idén három koncerten kíséri a fellépőket.
Az augusztus 1-jei nyitóhangversenyen Vásáry Tamás vezényli a Mendelssohn Kamarazenekart és Fejérvári Zoltán zongoraművészt egy Mozart-esten. Augusztus 2-án az Auer Trió lép fel, amelynek tagjai Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész. Augusztus 3-án Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-átiratokkal lépnek közönség elé, valamint a cselló királya, David Geringas érkezik Veszprémbe. Augusztus 4-én a Kállai Vonósnégyes (Kállai Ernő – hegedű, Szajkó Géza – hegedű, Dráfi Kálmán – brácsa, Balázs István – gordonka) fog kamarazenélni, valamint a The Klezmatics, az egyetlen Grammy-díjas klezmerzenekar varázsolja el a műfaj kedvelőit. A koncert zárónapján a minden versenyt megnyerő, veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar, illetve Gidon Kremer hegedűművész lép fel, akinek a koncertje különlegesnek ígérkezik.
Az auerfesztival.hu-n minden további információt megtalálnak a fesztiválról. Jegyek már kaphatók – érdemes a kedvezményekre is figyelni!

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago