Kultúra

Gazdag program a Pannon Várszínházban

Liliomfi, DekaMerON, A nagy füzet, Amadeus, Csárdáskirálynő – ezeket az előadásokat láthatja a közönség a Pannon Várszínházban az ősszel kezdődő színházi évadban.

– A nyitás óta fontosnak tartjuk elmaradt előadásaink pótlását, melyen a jelenlegi járványügyi rendelkezések mellett bérleteseink nagy része részt vesz – mondta Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője a teátrum terveiről tartott sajtótájékoztatón. – Nem csak jelenlétük biztató jel, hanem az a szeretet és nyíltság is, mellyel előadásainkra ellátogatnak. A részleges nyitás óta három előadást játszottunk már. A folytatásban a 2019/2020-as évadban elmaradt Hamlet című darabunkat pótoljuk vasárnap, június 6-án Darvas és Agárdy bérleteink keretében. Az idei évad leglátványosabb produkciója, Fenyő Miklós és Novai Gábor Hotel Menthol című musicalje június 18-ától látható színházunkban. Társulatunk tagjai mellett Vári Bertalan és Hernicz Albert koreográfusok közreműködésével állítjuk színpadra az előadást. A pandémia alatt is fontosnak tartottuk online jelenlétünket. Közösségi oldalainkon való aktivitásunkat a folytatásban is fenntartjuk.

Június végétől augusztusig 46 előadást terveznek. A helyszínek között szerepel Veszprém, a Balaton-felvidék, a Balaton északi és déli partja, az egri Agria Játékok. Játszanak mesét, prózai vígjátékot, musicalt. Standard nagy sikerű előadásaik közül bemutatják A Pál utcai fiúkat, a Hairt, A dzsungel könyvét, A padlást, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsbant, illetve a Kalóz kaland című mesejátékot.

Felajánlás a Veszprémi Petőfi Színház számára

A 2021/2022-es kőszínházi szezon bemutatói: Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka zenével, Géczi János, Vándorfi László és Likó Marcell közös alkotásának, a DekaMerONnak az ősbemutatója, Agota Kristof A nagy füzet című regényéből koprodukciós előadás a Forte Társulattal, Peter Shaffer Amadeus című színműve, valamint a Kálmán Imre–Gábor Andor szerzőpáros Csárdáskirálynő című operettje.

– Csárdáskirálynő című előadásunkat felajánljuk a Veszprémi Petőfi Színház Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválja számára, mellyel erősödhetne a két színház közötti kapcsolat – jelentette be az igazgató.

Bartók és Ady

A Pannon Várszínház, a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és Lukács Miklós Cimbiózis Triójának közös produkciója lesz az Auer Fesztivál keretében a Bartók és Ady című előadás, amelyet augusztus 3-án láthat a közönség.

Ady és Bartók kortársak voltak, akik távolról figyelték és tisztelték egymást. Mindkettő nyelvújítónak számított koruk művészetében, és bár nem igazán volt közöttük személyes kapcsolat, néhány dokumentum azt igazolja, hogy hatottak egymásra.

Erről tanúskodik a Bartók hagyatékának könyvtárában az Ady verseskötetekben talált több mint másfél száz ceruzás jelölés. Bartók op.16-os dalciklusa pedig az egyetlen olyan műve, ahol a szerző konkrétan a műköltészetből merít, azaz Ady versekre komponál.A két egyfelvonásost tartalmazó estben a Mendelssohn Kamarazenekar, Lukács Miklós Cimbiózis triója és a Forte Társulat művészei a színház misztériumán keresztül világítanak rá e két magyar művészóriás univerzumának párhuzamaira, sorsszerűségük azonosságaira.

TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál

A magyar mozgókép 120. évfordulója alkalmából az idei táncfesztivál műsorán látható lesz az első magyar némafilm, A táncz című alkotás fotóanyagából készült tízperces animációs film. Emellett Jancsó Miklós tiszteletére – aki a fesztivál első tíz évében a zsűri elnöke volt – a Szerelmem, Elektra című alkotását is levetítik a fesztivál részeként.

A táncfesztivál programjáról a rendezvény honlapján olvashatnak bővebben.

A képen balról jobbra: Brányi Mária alpolgármester, Vándorfi László igazgató, Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője, A nagy füzet, illetve a Bartók és Ady című koprodukciós bemutatók rendezője, valamint Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar és az Auer Fesztivál művészeti vezetője, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program komolyzenei tanácsadója.

Fotó: Pannon Várszínház

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago