Közélet

Gázár: Tényleg elmehet a szabadpiac a…

„Piros volt a paradicsom, nem sárga, elmehet a szabadpiac a p…ába” – ilyen bökvers is terjed az interneten a Fidesz kampányszlogenjére rímelve. Ha a rezsicsökkentésnek és az élelmiszer árstopnak hála pillanatnyilag nem is érezzük a drasztikus energiaár emelkedést itt, Magyarországon, a piaci folyamatokat nem lehet örökre megállítani a határon. A gázár nálunk is emelkedik.

A drasztikus energiaár emelkedés előbb-utóbb be fog gyűrűzni hozzánk is a mindenféle termék drágulási formájában és az infláció képében. Az utóbbi hónapokban Európában többszörösére nőtt mind a gázár, mind a villamosenergia szabadpiaci ára.

Varázsige: rezsicsökkentés

Ebből egyelőre szinte semmit nem érez a hazai lakosság, a Fidesz csodafegyverének, a rezsicsökkentésnek hála. A cégek, köztük az önkormányzati távhőszolgáltatók azonban nehéz helyzetbe kerültek. Fel fogják emelni az árakat, amit végső soron mi, fogyasztók fogunk megfizetni. A hvg.hu megírta: „decemberben a kormány a mikro, kis- és közepes vállalkozások számára is lehetővé tette, hogy – legfeljebb 2022 közepéig – egyetemes áramszolgáltatótól vásároljanak, a piaci áraknál jóval olcsóbban… A költségvetési szerveket és közszolgáltató intézményeiket viszont a kisvállalkozások beengedése után nem sokkal kizárták a kedvezményezett körből. Az ő szerződéseik február 1-jén hatályukat vesztik. Onnantól vásárolhatnak a piacról áramot – ha tudnak.”

Hol lakik a Jóisten?

Az ember nem hisz a szemének. Ám végül is beleillik a Fidesz kormányzati politikájába: kiszúrni az önkormányzatokkal, az önkormányzati cégekkel, köztük a távhőszolgáltatókkal. Ha már egyszer rosszul szavaztak, majd megtanulják, hol lakik a Jóisten.

Sok baj van ezzel az energetikai válsággal, többek között az is, hogy nagyon belelóg a (nagy)politika keze. Benne van keményen Oroszország akarata (taccsra tenni Európát), Amerika profitközpontú szemlélete (ha Ázsia fizet többet a cseppfolyós gázért, akkor odaszállítják), Nyugat-Európa túl gyors átállása az alternatív energiaforrásokra (kevés volt a szeles időszak). Plusz a Covid, a gazdaság leállása, majd hirtelen felpörgetése. Minden összejött.

Különalku Putyinnal

Így történhetett, hogy istentelenül megdrágult az energia Európában egyetlen év, vagy még inkább egy fél év alatt. A gázár például a huszonnégyszeresére emelkedett. Egy éve még minden szakértő arról beszélt, hogy tele vannak a tárolók, van gáz dögivel. Fél éve már arról szól a fáma, hogy gázhiány fenyeget, sőt lehet, hogy áramkimaradások lesznek, nem nálunk, hanem Európa más helyein. Nálunk állítólag bespájzoltak, és különalkut kötöttek Putyinnal, tehát tavaszig biztosan nem lesz baj. A választások után meg utánunk a vízözön?

Az is lehet, hogy tavaszra nemzetközi szinten is javul a helyzet. Például az amerikai tankerek Európa felé fordulnak, mert most már itt tudják jobb áron eladni a cseppfolyós gázt és nem Ázsiában. Sőt, az is lehet, hogy átadják a németországi Északi áramlat 2 gázvezetéket, amivel megoldódna az európai gázellátás. Ha Putyin is úgy akarja. Magyarország ebből a szempontból is jobb helyzetben van, hiszen nekünk kedvez a balkáni gázvezeték közelmúlti átadása.

Ám nem csak az energiaár egekbe emelkedése a baj, hanem az államadósságé is. Kivétel nélkül szinte minden ország erején felül kiköltekezett, mentve a menthetőt a járvánnyal sújtott lakosság körében. A politika sajnos egyre keményebben beleszól a gazdaságba. És emiatt a gazdaság áll vesztésre. Tényleg „elmehet a szabadpiac a p…ába”?

Fotó: ntv

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago