Közélet

Forró leves receptre?

Veszprém újonnan nyílt levesbárjában az egészségügyi dolgozóknak mindössze 19 forintba kerül az immunerősítő leves.

A 19 forintos levessel azon ápolóknak, mentősöknek, orvosoknak szeretnék kifejezni hálájukat a vendéglátósok, akik a Covid–19-járvány negyedik hulláma idején is helytállnak. Ugyanakkor arra kérik a veszprémi orvosokat, hogy receptre írják fel a forró leves rendszeres fogyasztását! Hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy a levesek jótékonyan befolyásolhatják közérzetünket!

– A vírusokkal teli időszakban nagyon fontos az egészséges táplálkozás, különösen a forró leves fogyasztása. Ám valahogy a rohanó hétköznapokban megfeledkezünk erről. Ezért is gondoltuk, hogy kampányt indítunk annak érdekében, hogy a leves visszakerüljön méltó helyére az étkezésünkben – mondta Varga László, a Suppa levesbár tulajdonosa.

Varga László szerint egy kiadós húsleves gyógyír lehet a megfázás tüneteire. Ezt bizonyította be Stephen Rennard, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának korábbi kutatása is. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot. A népgyógyászat több száz éve ajánlja az erőleveseket, húsleveseket különböző betegségek ellen. A húslevesek gyógyhatását a belefőzött zöldségek mellett az adja, hogy a csontokból, csontvelőből is számos tápanyag (zselatin, kollagén, hialuronsav, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát és kondroitin-szulfát), valamint ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium) kioldódik. Ez az oka annak, hogy a hús- és csontleveseknek különösen jótékony hatásuk van az ízületekre, a gyomorra és a bélrendszerre.

A 19 forintos „gyógylevest” december 15-ig árusítják azoknak, akik igazolni tudják (belépőkártyával, névjeggyel stb.), hogy valamelyik egészségügyi intézményben dolgoznak. A finomságok bevétele jótékony célt szolgál majd. Az így befolyt összegből a veszprémi kórház gyermekosztályára vásárolnak játékokat.

Mint azt Varga László elmondta, az egyetem környékén található levesbár fő feladatának tekinti, hogy a fiatalokat is rávegye arra: táplálkozzanak egészségesebben. Szerinte mindez nem csak pénz kérdése. Egy gyenge minőségű, gyorséttermi hamburger árából akár kétszer-háromszor ehetünk tartalmas leveseket ebédre. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy az egyetemisták élete általában nem a tudatos menütervezésről vagy az egészséges étkezésekről szól. A fiatalok főként vizsgaidőszakban, a hajnalig tartó tanulás idején szoktak megfeledkezni a rendszeres táplálkozásról. Ez a fajta étkezés azonban a tanulók szellemi képességeire is hatással van, ezért a vizsgaidőszakban olyan leveseket is főznek majd a Suppában, amelyek kímélik az egyetemisták pénztárcáját, de élénkítően hatnak az agyi aktivitásokra. Az már most biztos, hogy ezek a levesek gazdagok lesznek B-vitaminokban és folsavban. Ezek védik a memóriánkat, fontosak az idegrendszer egészsége szempontjából. Hiányuk következtében lelassulhat a gondolkodás, és memóriazavar, valamint időskori demencia léphet fel. Éppen ezért lenne fontos, hogy a fiatalabbak is rendszeresen fogyasszanak zöldségekben gazdag leveseket.

A képen Varga László. Fotó: B. K.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago