Közérzet · 2023.01.26.

Folytatódnak az útfelújítások

A közgyűlés egyik fő témája volt, hogy folytatódnak-e az útfelújítások Veszprémben. Porga Gyula polgármester elmondta, hogy akkora forrás, mint amit a Modern Városok Programból kapott Veszprém – ötmilliárd forint – már nem fog rendelkezésre állni, de a tervezett munkálatokat elvégzik.

– Az utakkal kapcsolatos teendőket kettéválasztottuk – mondja Kovács Zoltán, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője. – Az egyik csoportba azok a nagy felületű útfelújítások kerültek, amelyek nem engedélykötelesek. Azért nem engedélykötelesek, mert ugyanoda építünk mindent, ahol korábban is volt. Ez útburkolat-felújítást, új csatornafedlapokat, szegélyeket, járdafelújítást jelent.

A Modern Városok Program része az Iskola, Tulipán, Kígyó, Kálistó, Rózsa és a Viola utca, valamint a Kádártai út felújítása is. Ezeknek az utcáknak a felújítása még el sem kezdődött, pedig január 6-ai határidővel már ezeket is át kellett volna adni. A felsorolt utcákkal kapcsolatos egyeztetések most is zajlanak. A felsorolt utcákban a már említett, nem engedélyköteles munkálatok folynak majd márciusban, áprilisban.


– A Batthány–Akácfa–Rózsa–Viola utcák felújítására kiírt pályázat holnap jár le – folytatja az irodavezető. – Ebben a „csomagban” egy nyertes lesz. Neki a Rózsa utcai útburkolat alatti ivóvízvezetéket is rendbe kell tennie.

Nemrég került az önkormányzat tulajdonába a gyulafirátóti Posta utca, a kádártai Győri út és a szintén kádártai Vasút utca a Magyar Közút Zrt-től. Mindhárom utca erősen felújításra szorult, és az önkormányzat meg is finanszírozta a munkálatokat, amelyek hamarosan a végéhez érnek. Katanics Sándor, Kádárta és Gyulafirátót képviselője a közgyűlésen szóvá tette, hogy a felsorolt utcákban nem oldották meg a csapadékvíz elvezetését. Kovács Zoltán azt mondta, a három utca felújítása 600 millió forintba került. A csapadékvíz-elvezetés megháromszorozta volna ezt az összeget, ami nem állt az önkormányzat rendelkezésére. Viszont hamarosan befejeződik a Veszprém–Gyulafirátót közötti kerékpárút építése.

Durmics Zsuzsannát, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodavezetőjét az engedélyköteles útfelújításokról kérdeztük.

– Decemberben megkaptuk a József Attila utca alsó részének komplex felújításához szükséges engedélyt – mondja az irodavezető. – Ezután közbeszerzési eljárást kell indítanunk, amely, mivel nagy „csomagról” van szó, hónapokig fog tartani. Legfeljebb fél év múlva lesz kivitelező erre a munkára. A forrás a rendelkezésünkre áll.

A Kemecse utcai parkoló kivitelezésének megkezdése előtt a városnak még a Bakonykarszt Zrt.-vel kell egyeztetnie, mivel a helyszínen nagynyomású vízvezeték van. Csak a megegyezést követően tudja az önkormányzat kiírni a közbeszerzési pályázatot. A munka elvileg elindulhat nyáron.

A Szent István utca lakói évek óta várnak az útfelújításra.

– Az építési engedély kérelmet átadtuk, még hiánypótlást várnak tőlünk – magyarázza Durmics Zsuzsanna. – Az a gond, hogy nagyon szűk a Szent István utca. Egyelőre a csapadékvíz elvezetés mikéntjén tanakodunk. Kénytelenek leszünk kompromisszumot kötni, de egyik változat költsége nagyobb, mint a másiké. Optimális esetben itt is el tud indulni a munka idén nyáron.

A Giricses lépcsőt (a Módszertani Bölcsőde mögött) régóta nem használhatják a veszprémiek. Most ennek a teljes felújítása is tervezés alatt van. Itt annyiban könnyebb a helyzet, hogy nem kell útépítési engedélyt kérni, nem szükséges elterelni a forgalmat.

Vezető képünkön a Giricses lépcső. Fotó: a szerző


2 hozzászólás

  1. dr Zöld János szerint:

    Érdemes az útfelújítások kapcsán a szegélyeket is alaposan megnézni.Sajnos azt tapasztaltam,hogy a bontott kődarabokat,aszfalthulladékot nem távolították megfelelően el a szegélyekről.Így kerül rá a termőföld.Ebből adódóan a növényzet vajon hogy fog az elvárásnak megfelelően fejlődni?

  1. 2023.01.26.

    […] Előző Folytatódnak az útfelújítások […]

[fbcomments]