Categories: Kultúra

FINISSZÁZS – Kiürül a Dubniczay-palota

László Károly örököse elviszi az értékes képzőművészeti gyűjteményt Veszprémből, a 11 évvel ezelőtt direkt erre a célra felújított Dubniczay-palotából, eszünkbe juttatva, hogy a művészet legalább annyira áru, mint amennyire alkotás. Vasárnap láthattuk utoljára a gyűjteményt Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatójának vezetésével.

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint 900 millió forintot kínált a László Károly Gyűjteményért a Nemzeti Értéktár, az örökös szerint ennek legalább a hatszorosát éri, amit mások erősen vitatnak. Végül is, a műalkotások pénzben kifejezhető értékét a piac határozza meg: amennyit adnak érte, annyit ér. Így teljes az „adok-veszek” komédiája. A 2013 őszén Bázelben elhunyt svájci–magyar műgyűjtő, László Károly örököse a jelek szerint elégedetlen a magyar ajánlattal, ezért gondolt egyet, és szerencsét próbál a műalkotások értékesítésével a nagyvilágban, visszaviszi azokat vélhetően Svájcba. Aligha lehet nem észrevenni türelmetlenségében az anyagias gesztust.

Döntése veszteség Veszprémnek, hiszen, lehet, hogy naiv vagyok, de szerintem más volt attól a város, hogy Kassák, Moholy-Nagy képek „sugároztak” a várban, mint valami esztétikai atomreaktorok.

Hegyeshalmi László igazgató szerint nem marad üresen a Dubniczay-palota. Ha már így történt, azt tervezik, hogy elkezdik a hazai műgyűjtemények bemutatását, illetve folytatják, immár nagyobb térben. Hiszen öt évvel ezelőtt nagyon izgalmas válogatással mutatkozott be például a Somlói-Spengler gyűjtemény a Modern Képtár apró termeiben. De tudunk olyan, helyét kereső életműről is, mint például Györgydeák munkái. A 2008-ban elhunyt festőművész is megérdemelne egy reprezentatív kiállítást – teszem hozzá. Most itt egy egész üres palota.

A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.

 

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago