Categories: Közélet

FELÚJÍTÁSOK – A rossz tréfa városa

Veszprémet sokan sokféle jelzővel illetik: a Királynék városa,a Bakony fővárosa, esetleg a VKSZ szlogenjével élve a szolgáltató város, de kedd reggel óta sokan a „tréfa városaként” fognak rá gondolni.

Egy igen rossz tréfa elszenvedői voltak az autósok hétfő délutántól, a távolsági busszal utazók kedden reggel. A vidékre igyekvők közül azok, akik a vas-műszaki megállóban szoktak buszra szállni, és csak kicsit is figyelmetlenek voltak, vagy csupán rutinból közlekedtek, furcsa dologgal szembesültek: valami „ördögi terv” folytán összeértek a kivitelezési munkálatok, és a fél várost megbénították.

Az autósok már hétfőn, a délutáni csúcsforgalomban láthatták, hogy a Strabag építőipari cég járda- és úttestfelújítást végez a Mindszenthy/Budapest út egyes szakaszain, és emiatt a nagy körforgalom után a kivitelező lezárta az útnak a városból kivezető szakaszát. A tömegközlekedést a szokásokhoz híven az Ady Endre utcára terhelték. A tervbe viszont némi hiba csúszhatott, már ha volt előzetes terv, ugyanis eközben a Cholnoky egy részén éppen csapadékcsatorna rekonstrukció zajlik. Mindez úgy, hogy szakemberek felvonulnak, kiásnak egy-egy munkagödröt, majd hetekre magára hagyják. Ezek a munkagödrök nagy magányukban nemigen tudnak nemesebb célt szolgálni, mint azt, hogy akadályozzák a forgalmat.

Jelen esetben is ez történik a forgalom által legjobban leterhelt Ady utcában, ahol egy ötméteres szakaszon félpályás lezárás van, épp egy ilyen munkagödörnek köszönhetően, amelyet a szembejövő forgalom mellett kerülgetnek a Mindszenthy/Budapest útról ide terelt buszok és gépjárművek. Nagy bölcsen a kivitelezők még arra is gondoltak, hogy ha már leterhelnek egy városrészt, azt professzionálisan hajtsák végre, ennek köszönhetően sikerült minden „egérutat”, kerülőt elvágni a közlekedők elől. Szinte egy időben zárták le a párhuzamosan futó Kabay, Rózsa, Diófa és Balaton utcákat, hogy esély se legyen kerülni, a kialakuló dugót megúszni.

Nem lenne teljes a történet, ha nem beszélnénk a tájékoztatás hiányosságairól. Reggel a Mindszenthy József úti buszmegállóban várakozók tőlünk tudták meg, hogy itt hiába ácsorognak. El kell sétálniuk a Vilonyai úti megállóhoz, ugyanis oda helyezték az erre közlekedő távolsági buszok ideiglenes megállóját. Tény, hogy a megállót jelző tábla alá kiragasztották az illetékesek a tájékoztatót, de aki reggel rutinból utazik, nem olvasgatja a menetrendet.

Okosabb lett volna a buszokon is elhelyezni már a múlt héten a változásról szóló tájékoztatót – veti fel az egyik utas.

Sokan felrótták, hogy sem a megyei napilap, sem az ingyenes hetilapok nem számoltak be a több ezer embert érintő változásról.

Ki téríti meg a kárunkat? – kérdezte az egyik utas.

A Volán munkatársától megtudtuk, hogy a vállalat sem igazolást, sem kártérítést nem tud adni, ők – szerintük – a megfelelő tájékoztatást a megfelelő időben és módon megtették.

Azzal, hogy megtették, nem is szállhatunk vitába, fotóink bizonyítják, hogy ez így van, viszont a módja és ideje hagy némi kívánni valót maga után. Amit biztosan tudunk, hogy ez a helyzet legalább november közepéig eltart.

Nyéki Roland

(A fotógaléria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

A Balaton utcát a nyár eleje óta hol megnyitják, hol lezárják
A lezárások oka
A számtalan lezárás közül az egyik, ahol munkást lehetett látni
A Kabay utcai megálló láthatóan le van fóliázva
Egy rossz helyen elhelyezett tájékoztató tábla
A vas-műszakinál fölragasztott tájékoztató térképpel
Ez a felirat is a vas-műszakinál lévő megállóban olvasható
Este kilenckor már nincs több utas a vas-műszakinál
De nap közben annál több várakozik hiába
A nagy körforgalomból már nem lehet a Budapest útra kanyarodni
A Diófa utca lezárva
A Kabay utca nyár eleje óta lezárva
Nehezen olvasható tájékoztató elázott A4-es papíron
A Rózsa utca lezárva
A Barók utca elejére nem tették ki a zsákutcát jelző táblát
Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago