Közélet

FELMÉRÉS: Elégedetlen magyar fiatalok

A lábukkal szavaznak – ahogy mondani szokás. Minden negyedik fiatal elhagyná Magyarországot egy friss felmérés szerint. A visegrádi országok közül nálunk a legelégedetlenebbek az életükkel a fiatalok.

A kormánypártiak kevésbé elégedetlenek, az ellenzékiek erősebben. Már ebben a korosztályban éles a törésvonal a politikai hovatartozás mentén, holott a fiatalok állítása szerint igazából nem érdekli őket a politika. Egyharmaduk semmilyen politikai akcióban nem vesz részt.

A Magyar Fiatalok 2021 kutatásból kiderül: a 15–29 évesek elégedetlenek az életükkel, de passzívak és polarizáltak. A Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával hét országban, köztük a visegrádi négyekben végzett felmérés szerint aki Magyarországon kormánypárti, az magától értetődően csak pozitív jelzőket használ, aki ellenzéki, az pedig eleve elutasító, például az iskolarendszerrel szemben.

Nem lázadók

Ami azonban közös bennük, hogy nem lázadnak, nem vonzza őket semmiféle kollektív harc vagy szolidaritás, nem szívesen mennek ki az utcára tiltakozni, inkább elhagyják az országot, és külföldön próbálnak szerencsét. A fideszesek lojálisak és marasztalóbbnak tartják az itthoni környezetet, mint a kritikus szemléletűek.

A Magyar Narancs december 9-i számában beszélgetést közöl a kutatást vezető Bíró-Nagy András politikatudóssal, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjével és Szabó Andrea szociológussal. A kérdésre, hogy mivel elégedetlenek a hazai tizen- és huszonévesek és miért passzívak, a szociológusnő azt válaszolta: „Egyszerűbb lenne arról beszélni, hogy mivel elégedettek, mert az kevesebb. Elégedetlenek az oktatási rendszerrel, a gyakorlati képzés jellegével, a jövedelmi helyzetükkel. És nem egyszerűen elégedetlenek, hanem a visegrádi országok közül a legelégedetlenebbek.”

Inkább muszlim, mint cigány

A tanulságos felmérésből néhány jellegzetesség, ami a Magyar Narancs által közölt beszélgetésben olvasható: a szóban forgó korosztály sokkal érzékenyebb a társadalmi igazságtalanságokra, mint a teljes társadalom. Az Európai Unió és Magyarország uniós tagságának megítélése a körükben pozitív. Az ellenzéki ifjúság 10, a fideszesek 23 százaléka támogatna egy esetleges Huxitot. A bevándorlóktól félnek a legkevésbé. Inkább elfogadnának egy muszlim családot szomszédjuknak, mint egy cigányt. Ugyanakkor 63 százalékuk bevándorlásellenesnek vallotta magát.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy most szembesülhetünk a közösségi és családi nevelés eredményével (inkább következményeit kellene mondani). A gyerekeink nem boldogok. Hol vannak már a rendszerváltás után pörgő, magabiztos fiatalok, akik úgy érezték, övéké a világ, olyan pályát választanak, amit élveznek, ezt rendesen megfizetik és még kapkodnak is értük a cégek?

Fotó: timemagazine.com

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago