PR

Ezt kell tenned, ha vámügyintéző szeretnél lenni

Sok szakma létezik manapság, vannak kimondottan fizikai munkák, de olyanok is, amelyek egy kényelmes irodából is végezhetők. Ez utóbbi közé tartozik a vámügyintéző munkakör is, amely éppen ezért egyre több embert szólít meg.

Ahhoz, hogy valaki ezen a területen dolgozhasson, először is el kell végeznie egy kapcsolódó képzést. A Tanfolyam.hu oldalán Vámügyintéző online tanfolyam folyamatosan indul, ennek részleteiről írunk most bővebben.

Milyen feltételekkel lehet jelentkezni?

Ez egy komolyabb képzés, előfeltétele az érettségi, valamint hasonló munkaterületen szerzett, legalább egyéves gyakorlat. Azok is jelentkezhetnek, akiknek van már valamilyen másik szakmájuk a területről – például vám, jövedéki és termékdíj asszisztens, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási ügyviteli ügyintéző, illetve logisztikai technikus.

Amennyiben ez megvan, akkor már csak egy stabil internetkapcsolat kell a tanuláshoz, ugyanis az órák online zajlanak. Nem kell tehát utazni, szabadságot kivenni, ha tanulni szeretnél: otthonról vehetsz részt a képzésen. Éppen ezért mindegy, az ország mely területén élsz, bárhonnan jelentkezhetsz.

A jegyzeteket is online kapod meg, azonban a tanárokkal lehet kapcsolatot tartani, szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Mit csinál pontosan egy vámügyintéző?

A vámügyintéző olyan szakember, aki irodai környezetben dolgozik gazdálkodási területen. Ismeri a jogszabályokat, fő feladata az export és import áruk dokumentációjának elkészítése. Ő az, aki ellátja vámtarifaszámmal a termékeket, és besorolja őket bizonyos csoportba. Meghatározza a vámterheket és tájékoztatja az érintetteket. Kapcsolatot tart több hatósággal, szervezettel, pontosan és precízen adminisztrál.

Elsősorban olyan nagyobb cégeknél szokás vámügyintézőt alkalmazni, ahol áruszállítással, logisztikával, kereskedelemmel foglalkoznak. Ez egy biztos és piacképes szakma, éppen ezért nem is csoda, hogy sokan érdeklődnek iránta.

Annak érdemes ezt a munkakört választania, aki tud céltudatosan dolgozni, figyelmes, szeret kommunikálni, határozott és akár a papírmunkát is szívesen végzi, de nem okoz gondot neki az sem, ha egy-egy jogszabályt alaposan meg kell ismernie.

Mit tanítanak a tanfolyamon?

A Tanfolyam.hu Vámügyintéző szakképesítés online tanfolyamának tematikája a következő:

  • Áruosztályozási ismeretek
  • Vámjogi ismeretek
  • Ügyintézést támogató egyéb szakmai ismeretek

Mivel ez egy ráépülő képzés, az alapok már mindenkinél adottak, így kimondottan szakmaspecifikus tantárgyakat oktatnak csak itt. A képzés maga 6 hónap alatt végezhető el, 450 órás.

Aki sikeresen levizsgázik a vizsgaközpontok valamelyikében, az szakmai bizonyítványt szerezhet. Ennek birtokában be lehet tölteni olyan munkaköröket is, mint vagyonnyilvántartó, szállítmányozási ügyintéző, adózási előadó vagy pénzügyi asszisztens. 

Mindenkinek megéri jelentkeznie, akinek már van valamilyen alapképesítése a területen, illetve tudja bizonyítani az egyéves gyakorlatot.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago