Categories: Közélet

ÉRETTSÉGI – Garancia nincs, érettségi lesz!

A diákokat is „odadobja” a kormány: miközben a tömeges megbetegedések korszakára készül a kórházi ágyak kiürítésével, az érettségi vizsgát nem halasztják el, annak csak írásbeli részét szervezik meg. A PDSZ viszont felszólítja a kormányt, vonja vissza a döntést.

Hogy magyarázzam meg az osztályomnak, hogy hiába a végzős középiskolások szavazása, hiába a pedagógusszervezetek és a szülők egyesületének állásfoglalása, nyílt levélben praktikus szempontok összegyűjtése – egy miniszer (nem az oktatásért is felelős) ma bejelentette az írásbeli érettségit. Mit mondjak nekik, hogy nézzek a szemükbe? Történelmet tanítok, többek között a demokrácia formáit az ókortól napjainkig. Mivel mentegessem négyszáz-ezer ember érveinek lesöprését?! Vagy biztassam őket állampolgári ellenállásra?!” – indokolja heves kifakadását és teljes elkeseredését Veszprém megye legjobb tanárainak egyike. Hatvan múlt, a Munka Törvénykönyve alapján jogszerűen megtagadhatná az utasítást, amellyel mások és a maga egészségét is veszélyezteti, de kisgyermekes kollégáit védi, hogy azok legalább ne legyenek életveszélynek kitéve.

Gulyás Gergely az érettségi kihirdetésekor megemlítette azokat a gimiseket, akikkel nyílt levelük kapcsán interjút készítettünk itt a kukacon. Nagy Liza és Szentessy Míra nem értékelték az ismertséget, jobban örülnének, ha kérdéseikre részletes választ kaphattak volna.

Egyikük tanárának, Katanics Sándornak hatalmas gyakorlata van a vizsgák megszervezésében, az ország legjobb gimnáziumának tartott Lovassyban évtizedek óta tanít matematikát, de igazgatta is a nagy hírű intézményt. Pontos, mindenre kiterjedő felvetései szakmájához illők:

Magam is megosztottam a lányokkal készített interjút, mert egyetértek kezdeményezésükkel. Közel ötszázan osztották tovább az én oldalamról. Nem gondolom, hogy Gulyás miniszter úrnak vannak közvetlen tapasztalatai egy írásbeli ügyeleti munkáiról. Mert ha lennének, akkor nem gondolná, hogy ha tízen vannak csak egy teremben, akkor már megoldható az összes biztonsági probléma. Kiktől és milyen eszközöket kapnak az iskolák a védekezéshez? Maszkot, védőszemüveget, esetleg arcvédő plexit, gumikesztyűt? Miképp veszik át a kollégák a központilag elkészített dolgozatokat? Azok készítőit, szállítóit tesztelik? A vizsga megkezdésekor tájékoztatót kell felolvasnia (maszkban?) a teremfelügyelő tanárnak és a tájékoztatókon elhangzottakról a tudomásulvételt a diáknak aláíró íven kell kézjegyével ellátni. A pedagógusnak ellenőriznie kell a diák személyazonosságát. Mindenki kikészíti fényképes igazolványát. Középszinten ennek nincs nagyobb jelentősége, ismerjük tanítványainkat. Az emelt szintű vizsgán központi intézményben ez nem lesz egyszerű. Az összehasonlításhoz a maszkot leveszi a diák? A dolgozatok kiosztása után tudnak-e kezet mosni, netán fertőtleníteni a kollégák? Ki marad addig felügyelőként a teremben? Vajon a diákok maszkban dolgoznak egész délelőtt?

Az írásbeli vizsgák lebonyolításakor számos adminisztrációs feladata van egy tanárnak. Ha például kimegy a diák mosdóba, akkor rá kell vezetni a dolgozatára a kimenet időpontját, visszaérkezéskor a visszajövetel időpontját, de a jegyzőkönyvbe is kell írni ezeket az adatokat. A vizsga végén a tanárnak át kell venni tanítványától a dolgozatot. A tanuló úgy fogja odadobni másfél méterről a beadásra szánt munkáját? A növendékek két hétig bejárnak majd érettségizni, utána újabb időpontokban betekinteni a dolgozatukba? Ez föltehetően akkor, amikor a vírus terjedése fölgyorsul.

Jó néhány tanár 60 év körüli, a feletti. Ők most különösen veszélyeztetettek. Mi lesz velük? És mentesíthetők azok a kollégák, akik egyéb okok miatt – magas vérnyomás, cukorbetegség, gyengébb immunrendszer – kiemelten veszélyeztetettek?

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg van egy érvényben lévő rendelet a vizsgáztatás rendjéről. Amit ma bejelentett Gulyás Gergely, az még nem jelent meg közlönyben, nem tudjuk, milyen részleteket rejt. Nyilván nagyon kevés az idő. Az igazgatóra, helyetteseire most iszonyatosan sok szervezési feladat hárul. Ők bizonyára igyekeznek minden részletre kiterjedően elvégezni a feladatukat és óvni a tanárokat, de az is világos, hogy a feladatot végre kell hajtani, ha ezt írja elő a jogszabály, viszont a diákok érdekeit is maximálisan szem előtt kellene tartani. Embert próbáló feladatok ezek! Olyan feladatok, amiket jól, közmegelégedésre megoldani lehetetlen.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felszólítást tett közzé minden felnőtt szerepelő számára: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni! A cinizmus határát súrolják Gulyás Gergely által a sajtótájékoztatón elmondottak, mely szerint érettségit senkinek sem kötelező tennie”, illetve, hogy azok a diákok, akik kimaradnának az idei érettségiből, majd csak a 2021/22-es tanévben folytathatnák tanulmányaikat. Felszólítjuk a kormányt: ezt a nyilvánvalóan elhibázott döntést azonnali hatállyal vonja vissza, és kezdjen egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy a résztvevők érdekeit, egészséghez fűződő jogait és jövőjét legkevésbé veszélyeztető megoldás szülessen.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago