Közélet

ENERGIAÁRAK – Miért drágul ilyen veszettül az áram?

Brüsszel a hibás az energiaárak meredek emelkedése miatt, jelentette ki a napokban Orbán Viktor kormányfő. Miközben egy szóval sem említette barátját, Putyint. Holott nyilvánvaló, hogy az orosz elnök és az ő gázcsapja is vastagon benne van ebben a történetben. Nézzük, mit mondanak a szakértők, miért drágul ilyen veszettül az áram Európában?

Történelmi csúcson az energiaárak Európában, ami – a rezsicsökkentésnek hála – egyelőre nem érinti a magyar háztartásokat, de hamarosan be fog gyűrűzni az árakban a kenyértől az elektronikai árucikkeken át az építőanyagig. Hiába állít biztost eléjük a kormányfő. Magyarország nem szeparálódhat a világfolyamatoktól.

És a számok sokkolók. Spanyolországban és Portugáliában például megtriplázódott a villamos energia nagykereskedelmi ára a fél évvel ezelőttihez képest, és most 175 eurót tesz ki megawatt-óránként. Nagy-Britanniában még ennél is drágább, 183,84 euró, ami a legmagasabb Európában. A politikusok kapkodnak, hogy megvédjék az iparukat. Spanyolországban például csökkentik a villamos energia adótartalmát, Franciaországban a lakosság szegényebb rétegét próbálják megvédeni a sokkoló helyzetben. A briteket felszólította az illetékes államtitkár, hogy ne pánikoljanak, a kormány ura a helyzetnek. Görögország és Olaszország is intézkedik.

Magyarországot egyelőre nem érinti az előállt helyzet, de idővel be fog gyűrűzni nem csak a külpiaci, hanem az itthoni termékek árán keresztül is, hiszen a rezsicsökkentés csak a háztartásokra vonatkozik. Mindenesetre jellemző, hogy Orbán Viktor azonnal Brüsszelt hibáztatta.

– A helyzet teljesen nyilvánvaló: Brüsszel elhibázta, elrontotta, elbaltázta, ezért vannak most az égben az energiaárak. Ráadásul egy klímavédelemnek álcázott akcióterv keretében további adókat akar kivetni a gépkocsi-tulajdonosokra és a lakástulajdonosokra – mondja a miniszterelnök a Facebook-oldalán kiposztolt videóban, hozzátéve, hogy a V4-ek ezt elutasítják, közösen terjesztettek elő javaslatokat, és a következő menet két hét múlva lesz Brüsszelben.

Észak-Európában és Németországban valóban jelentős mértékben átálltak a szélenergia hasznosítására, nem számolva azzal, hogy lesz olyan év, mint az idei, amikor keveset fúj a szél. Ám ahhoz, hogy ilyen katasztrófahelyzet alakuljon ki, a pech és az elhamarkodott klímastratégia mellett kellett az orosz gázárdrágulás és a gáztartalékok visszatartása is. Mert az erőművek jelentős része gázzal működik Európa-szerte. A hollandok például most négyszer annyiért jutnak gázhoz, mint márciusban. Jelenleg 74,15 eurót fizetnek megawatt-óránként.

A gázár növekedését ösztönzi a járvány harmadik hulláma utáni hirtelen megnövekedett nagy kereslet és a csekély kínálat. Európát Moszkvának az a döntése lökte padlóra, hogy csökkentik Ukrajnán keresztül a gázszállítást. A normálisnál kevesebb gázszállítás miatt csökkennek Európa gáztartalékai. A Nemzetközi Energiaügynökség felszólította Oroszországot, hogy növelje a gázszállítást az energiaválság megszüntetése érdekében. Ugyanakkor az Európai Unió felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki, szándékos manipuláció áll-e orosz részről a helyzet mögött.

Tény, hogy Európa Ázsiával verseng a gázellátásban, és nincs az az energia, amit Ázsia ne szippantana fel.

Miért nem tudják az alternatív energiaforrások helyettesíteni, kiváltani a gázt? Amióta Németországban és Spanyolországban felszámolták az atomerőműveket, azóta Európában az elektromos energiaforrások 38 százaléka megújuló. Akkor vagyunk bajban, amikor nincs elég szél és napsütés. Olyankor bekapcsolják a fosszilis alapanyagú erőműveket, amik megdrágítják az előállítást.

Hogy mi fog a jövőben történni, hogyan vészeli át Európa az átállást az alternatív energiaforrásokra, kiderül. Mindenesetre közeleg a tél, fűteni és világítani kell. Amíg nem oldják meg az alternatív energia elraktározását, addig lesznek még hasonló sokkoló helyzetek.

Fotó: energiainfo.hu

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago