Közérzet · 2023.02.05.

Elszabadult árak: Van vöröshagyma?

A szalonna a szegény ember tápláléka volt valamikor – kenyérrel és hagymával. Igaz, hogy régen sem jutott mindenkinek. Ahogy a nóta is mondja: „Van vöröshagyma a tarisznyában, de kevés magában.” Ma ismét ott tartunk, hogy drága a szalonna, de a kenyér is. Sőt, a hagyma is! Kapkodjuk a fejünket az elszabadult árak miatt.

Egyre nagyobb a drágaság egész Európában, de Magyarországon különösen. A kormánymédia egyszerűen megoldja az elszabadult árak kérdését: a brüsszeli szankciókra mutogat, mint kiváltó okra. Azonban aki egy kicsit is belegondol, nem kerülheti meg a kérdést, hogy ha Brüsszel az oka, akkor miért Magyarországon csapódik le ilyen durván a probléma? Azért mert az ország vezetése nálunk nagyon rosszul taktikázott. Már a választások előtt beavatkozott a gazdasági folyamatokba különféle pénzkiszórással, majd utána is a különböző ársapkákkal, extraprofit adókkal és így tovább. A piac elbizonytalanodása tovább gyengítette a forintot, aminek árfolyama különben is nagyot zuhant a hírre, hogy jogállami aggályok miatt az Európai Unió befagyasztotta a Magyarországnak járó 30 milliárd eurót. Navracsics Tibor illetékes miniszter brüsszeli tárgyalásai nyomán megígérték ezeknek a pénzeknek a folyósítását, amennyiben az országban megtörténnek azok a változtatások, amiket feltételként szabtak.

A Die Welt most megjelent cikke szerint Orbán Viktor elszámította magát. A konzervatív német lap még azt sem tartja kizártnak, hogy az elszabadult infláció miatt „még a magyar kormányfő hatalma is veszélyben van, miután megbosszulja magát, hogy a politikus rosszul mérte fel az áremelkedés következményeit…” „Az unióban sehol másutt nem mennek fel ennyire az árak… a múlt hónapban 26 százalékkal nőttek, részben Orbán Viktor buta gazdaságpolitikája miatt” – idézi a Die Welt cikkét a hvg.hu.


A HVG munkatársa nem volt rest és kiszámolta, mennyivel drágultak meg a vasárnapi ebéd hozzávalói tavaly április óta. Összesen négy fogás összetevőinek átlagárát hasonlították össze: borsóleves, sertéspörkölt, rántott csirke, almás pite. Hét fővárosi szupermarket árait vették figyelembe.

A négyszemélyes, négyfogásos menüt most, január végén átlagosan 8244 forintból tudták kihozni, miközben ugyanez tavaly áprilisban nem egész 7000 forintba került. Megjegyzem, nagyon ügyesen vásároltak, és „diétás” porciókban gondolkodtak, mert nekem, mint gyakorló háziasszonynak, ez majdnem tízezer forintba kerül. A heti nagybevásárlás pedig, ami egy éve még húszezer volt, az most legalább harmincezer.


[fbcomments]