Categories: KözéletKultúra

EKF – Számunkra Veszprém már most Európa kulturális fővárosa

Lezárult az önkéntességi program név- és szlogenpályázata, indul az utcakép-fejlesztési program – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa.

Tavaly ősszel készült el a városi, idén tavasszal pedig a regionális önkéntes stratégia – mondta a kormánybiztos. – Az önkéntesség az Európa Kulturális Fővárosa-projekt legfontosabb eleme. Lényege, hogy Veszprém ne csak a régiónak és Európának mutassa meg magát, hanem erősödjön a közösségi szellem is a városban és a régióban. A második lépés az volt, hogy pályázatot írtunk ki az önkéntes csapat nevére, szlogenjére.

A teljes EKF-projekt jelszava: Ragyogj, Veszprém–Balaton! Az önkéntesek szlogenje pedig az lett, hogy Ragyogjunk együtt!, amit Köller Tamás javasolt nekünk. A csapat neve Ragyogók lett Hamza Gergely javaslatára. Az önkéntesek először az augusztusi Utcazene Fesztiválon és a szeptemberi Filmpikniken fognak dolgozni.

Az önkéntesség több mint egyszerű együttműködés: az önkéntesek érzelmileg is azonosulnak a feladatukkal – folytatta Navracsics Tibor. – A célunk pedig az, hogy ne csak 2023 legyen Európa kulturális fővárosa, hisz számunkra Veszprém már most is az. Pályázunk az Európai Szolidaritási Testületnél, hogy külföldről is fogadhassunk önkénteseket, a mieink pedig mehessenek külföldre segíteni. Ennek érdekében már együttműködési megállapodást kötöttünk Kaunasszal és Tartuval. Előbbi 2022-ben, utóbbi 2024-ben lesz Európa kulturális fővárosa.

A sajtótájékoztató másik témája az utcakép-fejlesztési program volt, amely éppen a tájékoztató helyszínével, a Papírkutyával indult el. A Papírkutyát a Veranda helyén(a Szabadság téren) alakították ki: kulturált találkozóhely, rendezvényhelyszín, és mindhárom napi étkezés idején nyitva tart.

– Pályázatot írunk ki az innen a várig érő területen az üresen álló üzlethelyiségekre olyan boltokra, amelyek jelenleg hiányoznak a veszprémi palettáról – hangsúlyozta a kormánybiztos. – Elsősorban nem szórakoztató egységekre gondolunk, de olyanokra, amelyek gyökeret eresztenek.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az elmúlt három hónapban a veszélyhelyzet nem késleltette a munkálatokat, de kicsit szorít a határidő a tervezett infrastrukturális beruházások esetében. Csúszik pár program is: a finn piknik szeptember első hétvégéjére, az Utcazene Fesztivál augusztus végére, A tánc fesztiválja és a Filmpiknik szintén szeptemberre, a VeszprémFest pedig, ami nem EKF-program, de abszolút támogatják, idén elmarad.

A nagyközönségnek hamarosan bejelentik a nyári programokat is.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago