EKF

EKF-nyitány – Körülnéztünk a helyszíneken

Szombaton este nyolc órakor a város három központi terén nagyszabású show-műsorral veszi hivatalosan is kezdetét az Európa Kulturális Fővárosa programév Veszprémben. Az EKF-nyitány a hírek szerint rendkívül látványosnak ígérkezik.

Az ötvenperces show-ban kiemelt szerepet kap Gizella királyné és az egykori várkapitány, a dalmát származású Verancsics Faustus. A másfél év alatt kimunkált nyitóünnepség három helyszínén a műsor váza hasonló lesz, de a különböző terekben más és más hangulati elemek kerülnek előtérbe. A Szentháromság téren a város szakrális múltja, az Óváros téren Veszprém polgári hagyományai, míg a húszemeletes előtti téren a jelen kor hétköznapjai lesznek fókuszban. A táncon, zenén és látványelemeken alapuló előadás megvalósításában több százan vesznek részt: Bozsik Yvette társulatának tagjai mellett számos néptáncos is színpadra lép ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfiájára. Az EKF-nyitány zenéjét az almádi kötődésű Pacsay Attila zeneszerző írta.

Az időjárás-előrejelzés sajnos nem túl biztató, szombatra szelet és csapadékot jósolnak a meteorológusok. Ha valóban így lesz, a magunk részéről csendes havazásban reménykedünk, az talán nem teszi tönkre sok száz ember munkáját és felkészülését, no meg a rendezvény közönségének szórakozását.

Ma körülnéztünk a három helyszínen, hol tartanak az EKF-nyitány előkészületi munkálatai.

A Vár utca több épülete beállványozva, fóliával takarva, akárcsak a Szentháromság-szobor. Utóbbi azonban a megnyitóra teljes felújított állapotában lesz látható. A szombati show vetítéstechnikájának szerelését ma kezdték el.

A királyi pár szobra nincs a helyén, restaurálásra szállították el.

Az Óváros téren a lebontott Millenniumi emlékmű helyét már visszaburkolták és áll a színpad is. Itt nem láttunk mozgást vasárnap dél körül.

A húszemeletes alatti teret egy egészen elképesztő méretű és magasságú színpad uralja, amin ma is nagyon sokan dolgoztak. A még beépítésre váró szerkezeti elemekből arra lehet következtetni, hogy a grandiózusnak beharangozott nyitóműsorhoz valami egészen grandiózus színpad és technika társul.

Vezető kép: Grandiózus színpad és technika készül a posta előtt (Fotók: Veszprémkukac)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago