Categories: Közélet

EKF INGATLANÜGYEK – Zavaros üzletek a rendkívüli jogrend árnyékában

Őszintén meglep minket, hogy a területvásárlási elképzeléseket semmiféle társadalmi vita nem előzi meg. A „többség” titkolózik, a városban élők utólag értesülnek csak egy szűk elit döntéseiről, azok esetleges következményeiről – mondja Katanics Sándor önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció–Szakszervezet frakció vezetője.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 17 fős képviselő-testületéből a Demokratikus Koalíció–Szakszervezet frakció három képviselője nemmel szavazott a Vár u 10. szám alatt található volt Veszprémi Piarista Gimnázium épületének eladására.

Áraránytalanságok

Nem értjük, hogyan tudott a város képviselő-testülete olyan felhatalmazást adni támogató szavazatával a város polgármesterének, hogy 500 millió forintért a város legértékesebb területén található ingatlant eladhassa az egyháznak – mondta Katanics Sándor, amikor az ingatlaneladásokkal kapcsolatos álláspontjáról kérdeztük. – Akkora összeget sem kap a volt középiskoláért, egy műemlék épületért a város, amennyiért most megveszi a volt szikvízparkoló területének egy részét.

A képviselő igen furcsának találja, hogy a volt középiskola épületének eladására már tavaly novemberben voltak elképzelések, de értékbecslés akkor még nem született. Az egyház az államtól kapott 500 millió 250 ezer forintot.

Mily véletlen, hogy az értékbecslés során megállapították, hogy pont 521 milliót ér az ingatlan. A város, élve a kimondottan erre a célra meghozott törvény adta lehetőséggel (még meghirdetni sem kell az értékesítést), most eladja az ingatlant az értékbecslésnél 21 millióval olcsóbban, pontosan 500 millióért, ami több mint furcsa – mondja a képviselő.

Élményfürdő, uszoda, aréna

Amikor a sportuszoda építésének a gondolata felvetődött, még szervezett Veszprémben konzultációt a Fidesz arról, hova kerüljön az épület. Arról, hogy élményfürdő létesüljön-e a beruházás helyett, vagy annak részeként, már nem. Nem titok, hogy a veszprémiek jobban szerettek volna élményfürdőt. Ígérték ugyan, hogy lesz majd egy második ütemben az uszoda mellett az is, de arról azóta szó nincs.

A képviselő kitért arra is, hogy a Veszprém Aréna épületét mindenféle társadalmi vita nélkül adták át az államnak, mondván, az adófizetők pénzéből végül az állam egyenlítette ki a számlát. Az az ígéret, hogy tanórák keretében fogják a csarnokot használni a város diákjai is, régen feledésbe merült. Várhatóan így fognak a sportuszodában is lehetőségekhez jutni a diákok, a versenysport igényeinek kielégítése mellett.

Nocsak, euróban fizetünk a bútorgyárért?

Visszatérve az éppen aktuális döntésekre: drágán vettük a volt bútorgyár területét. Valójában ötmillió eurót és plusz 55 millió forintot fizet érte az adófizető. Ugyanakkor olyan épületet is megvásárolt a telek részeként a város (a volt bemutatóterem épülete), amelyre szerintünk nincs szüksége az önkormányzatnak.

Várhatóan továbbá, hogy úgy 900 millió forintot fog hamarosan adni a város a volt szakszervezeti székház épületéért. Hogy pontosan mennyit, ezt még azért nem tudjuk, mert a volt bútorgyári terület megvásárlásának elképzelésével párhuzamosan nem került a testület elé az a javaslat, ami az SZMT székház épületének a megvásárlására vonatkozik. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kormány által az adófizetők pénzéből erre a célra elkülönített keretösszegből, a bútorgyár területének megvásárlása után, még ennyi maradhat.

Jó üzlet a szikvízparkoló

És itt van a volt szikvízparkoló, aminek a tulajdonosa kimondottan előnyös üzletet kötött a várossal. Ott épül (egy hirtelen jött ötlet alapján) a digitális élményközpont, ami, úgy tűnik, nem volt drága az önkormányzat számára. Szerintünk meg igenis az volt, arról nem is szólva, hogy közös lónak túros a háta: az eladó, a várossal kötött szerződése értelmében a majd megépülő parkolókból 40 fedett parkoló használati jogát is megkapja – mondja Katanics, aki szerint ezeknek a történeteknek az olvasata több mint furcsa, és hozzáfűzi:

Úgy születnek a veszprémiek következő évtizedeire nagy hatással bíró döntések, hogy ezekből a döntésekből az itt élők előzetes véleményének a megismerése rendre elmarad.

 

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago