Categories: Közélet

EKF 2023 – Álmok versenye

Az álmok versenyének nevezte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot Porga Gyula polgármester a mai minikonferencián. Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője is felajánlotta segítségét.

Rendhagyó pályázatban, régióban gondolkodunk – mondta Porga Gyula. – Így tudunk erősek lenni. Ez a pályázatnem arról szól, hogy a nyertes város 2023-ban egy évig fesztiválváros lesz, és nem si ez a cél. A cél az, hogy 2030-ban a régiós és a veszprémi közösség minden tagja sokkal boldogabb legyen, mint most. A pályázat csak egy eszköz. Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy az álmait megossza velünk, és ezt a sok álmot kell majd egymás mellé raknunk.

A 35 évvel ezelőtt indult kezdeményezés pályázata megváltozott: már nem az adott ország kormánya dönt a győztesről, hanem egy tíztagú nemzetközi zsűri, kiegészülve két kormányzati taggal.

Az első panelbeszélgetés a civilekről szólt. A képen balról jobbra: Porga Gyula polgármester, Kovács Norbert Cimbi néptáncos, Nyakas Krisztián, a VEKKORD Egyesület vezetője és Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke

A mi munkánkat egy olyan nemzetközi tanácsadó csapat segíti, amely már több sikeres pályázatot tudhat magáénak – folytatta a polgármester. – Segít a Hétfa Kutatóintézet Kft., a nemrég megválasztott művészeti tanács, és egyre több Balaton-parti önkormányzattal és civil szervezettel működünk együtt. Ez az egész arról szól, hogy nekünk ügyesebbnek kell lennünk, mint a többi pályázónak. Ezt nevezem én az álmok versenyének. Ne azt nézzük, mi az, ami elválaszt, hanem azt, mi az, ami összeköt bennünket a legkisebbtől a legnagyobb településig.

 [stextbox id=”grey”]Tegnap közös sajtótájékoztatón állt ki a pályázat mellett Porga Gyula polgármester, Forgóné Kelemen Judit (Jobbik), Gerstmár Ferenc (LMP), Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) és Ovádi Péter (Fidesz-KDNP). [/stextbox]

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázat kétfordulós: idén december 20-áig kell beadnia minden pályázó városnak az elképzeléseit, amelyekről 2018 elején születik döntés. A zsűri akkor hirdeti ki, melyik három–négy pályázó mehet a második fordulóba. Az eredményhirdetés 2018 végére, 2019 elejére várható.

A pályázat egy négy- plusz egyéves program, amelyet 2019-ben kell elindítani (elsősorban a közösségi programokat), hogy 2023-ban csúcsosodjon ki, és amelyet hosszú távon működtetni kell. 2023-ban Magyarország és Nagy-Britannia ad egy-egy kulturális fővárost. A hazai versenytársaink Debrecen, Eger, Szombathely, Győr, Székesfehérvár és Gödöllő.

Az elsődleges célcsoport a helyi lakosság, habár a Balaton mellett a turisták is fontosak – mondta Mike Friderika, a Hétfa munkatársa. – Ez tulajdonképpen egy kulturális város- és térségfejlesztés, amelyben a kultúrát nagyon tágan kell értelmezni az egyetemtől a sportig.

A minikonferencián több kérdés is felvetődött: létezik-e civil kurázsi, tudják-e a fiatalok, hogy mindez értük történik, hogyan lehetne visszacsalogatni a Veszprémből a fővárosba elszármazott kreatív fiatalokat?

 [stextbox id=”grey”]

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője levelet írt Porga Gyula polgármesternek. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Polgármester Úr!

Örömmel értesültem arról, hogy Veszprém célul tűzte ki, ismét pályázik az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címre és indul az Európai Unió Európa Kulturális Fővárosa 2023 című kezdeményezésen, amelynek alapja, a 445/2014/EU határozat, az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020-2033 évekre szóló uniós fellépésének létrehozásáról.

Remélhetően Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2017. május 25-i ülésén minden helyi politikai szervezet és személy támogatását élvezve előzetes döntést hoz a pályázat benyújtásáról. A kezdeményezés valóban akkor lehet sikeres és eredményes, – ahogy azt egy minapi sajtótájékoztatón polgármester úr is hangsúlyozta –, ha megjelennek benne a veszprémiek és a környéken élők javaslatai, ötletei és a maga lehetőségeinek megfelelően mindenki támogatja a szándékot és segíti a pályázat elnyerését, a program megvalósítását.

Tisztelt Polgármester Úr!

Veszprémiként jó szívvel és örömmel ajánlom fel segítségem a pályázat, a város és térsége sikere érdekében, legyen szó annak hazai, vagy akár nemzetközi, diplomáciai népszerűsítéséről.

A részletek, a segítség mikéntjének egyeztetése kapcsán tisztelettel várom polgármester úr jelzését, megkeresését.

2017. május 22.

Mesterházy Attila

országgyűlési képviselő, MSZP

[/stextbox]

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago