Categories: Közélet

EKF 2023 – A térségek együttműködésében hiszünk

Nem egyedül pályázunk, a térségek együttműködésében hiszünk, és ezt méltányolta a zsűri – mondta Porga Gyula polgármester az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat bemutatóján. Mint ismeretes, Veszprém – Debrecennel és Győrrel együtt – bejutott a pályázat döntőjébe.

Egyfelől szeretnénk Európától tanulni, másfelől olyan elemeket viszünk a pályázatunkba, amelyekből Európa is tanulhat – folytatta a polgármester. – Definiálni kell a közösségi problémákat, és ezekre olyan, kulturális típusú válaszokat kell keresni, amelyek Európa számos településén lesznek használhatóak.

A koncepción éppen két évvel ezelőtt kezdett el gondolkodni a Porga Gyula, Asztalos István, Finta Sándor, Gerstmár Ferenc, Jokesz Antal, Kováts Péter, Ladányi István, Martonosi Zsolt, Mészáros Zoltán, dr. Miszlivetz Ferenc, Muraközy Péter, dr. Temesvári Balázs, dr. Varga-Damm Andrea és Winkler Nóra összetételű stratégiai munkacsoport. A kezdeményezéshez csatlakozott a Balatoni Kör és a Balatoni Szövetség. A város stratégiai megállapodást kötött az Élhető Balaton-Felvidékért Egyesülettel, a Pannon Egyetemmel, a Veszprémi Érsekséggel és a Nagyon Balaton rendezvényszervezővel.

A pályázatot a Hétfa Kutatóintézet Kft. munkatársa, Mike Friderika írta, aki be is mutatta azt. A művészeti tartalom összeállítása Cserép László, Hegyeshalmi László, Horváthné Kecskés Diána, Márkusné Vörös Hajnalka, Neveda Amália, Oberfrank Pál, Székely Andrea és Vándorfi László feladata volt/lesz.

A rendezvénysorozat nagyköveteinek (dr. Freund Tamás, Gulyás Péter, Laposa Bence, Laposa Zsófia, Likó Marcell, Miklósa Erika, M. Tóth Géza, Ókovács Szilvszter, Szakály György, Zoób Kati) nevében Miklósa Erika gratulált a döntőbe jutáshoz:

Mint volt sportoló és jelenlegi szenior sportoló, biztos voltam abban, hogy ez a pályázat csak nyerő lehet – mondta mosolyogva az operaénekesnő. – Már rég láttam ennyire fölkészült csapatot! Jólesik egy művésznek, ha megszólítják abban a környezetben, ahol él! Számíthatnak rám!

A programot sikerült a politika fölé emelni, azt támogatja Veszprém város közgyűlése, három megyei önkormányzat (Veszprém, Vas, Zala) és Veszprém testvérvárosai is.

Szkeptikus voltam, de most már úgy érzem, komolyak az esélyeink – tette hozzá Mészáros Zoltán, a stratégiai munkacsoport tagja. – Hónapokig vitáztunk azon, össze kell-e fognunk a balatoni régióval, nem énekli-e ki a szájunkból a sajtot, és szerintem jó döntés volt, hogy bevontuk a régiót is. Veszprém vonzáskörzetében 243 ezer ember él, nyaranta pedig egymillió 243 ezer, az ország minden pontjáról. Nagyon európai kihívás számunkra, hogy képesek leszünk-e ezt a régiót a XXI. században újra összedrótozni és föltenni Európa térképére annak természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit. Szerintem nem esélytelen.

A következő lépés, hogy a zsűri elvárásai alapján alaposabban kidolgozzák a pályázatot. Idén a nemzetközi zsűri végiglátogatja a három pályázó várost, illetve Veszprém esetében a régiót, meghallgatja a pályázók újabb prezentációját, és ezek alapján hozza meg végső döntését. Még idén kiderül, Veszprém, Debrecen vagy Győr lesz-e Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

(Senki ne keresse Veszprém bemutatkozó kisfilmjét, mert nem készült olyan: ez nem volt pályázati elvárás. Látható viszont kisfilm az Utcazene Fesztiválról, a rendezvény nagyköveteinek ajánlásaiból, és hamarosan elkészül a VeszprémFest bemutatkozó filmje is.)

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago