Categories: Közélet

EGÉSZSÉGÜGY – Volt is, meg nem is béremelés

Lássuk csak, mennyi az annyi! Hogyan lesz bruttó 29 256 forintból bruttó 2744 forint? A kormány tavaly szeptemberben nekilát az egészségügyi szakdolgozók bérének többlépcsős rendezéséhez, módosítja a bértáblát, idén január elsejétől pedig minden szférában emelkedik a garantált bérminimum.

(A garantált bérminimumot a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak meg kell adni – a szerk.)

Az egészségügyben történt béremelésnek és a garantált bérminimumnak elviekben semmi köze egymáshoz. Ám a gyakorlatban nagyon is van.

Egy B 11-es kategóriás, 32 éves munkaviszonnyal rendelkező egészségügyi szakdolgozó illetménye tavaly bruttó 118 996 forint volt, ami már akkor sem érte el a garantált bérminimumot, ezért 10 004 forint kiegészítés után bruttó 129 ezer forint lett a garantált illetménye. Ehhez jött még a 29 256 forintos egészségügyi bérkiegészítés tavaly szeptembertől, így a béremelés után bruttó 158 256 forint fizetést kapott a szakdolgozó.

Az új oszlop idén január elsejétől lépett életbe. A bérkiegészítést a kormányrendelet értelmében beépítik az alapbérbe, ami akár rendjén is lenne, ha az alapbér meghaladná a garantált bérminimumot. De nemhogy nem haladja meg, még a kiegészítéssel együtt sem éri el, ezért a bruttó 148 252 forintot megint csak ki kell egészíteni, hogy elérje a 161 ezer forintos garantált bérminimumot. A bérkiegészítés sorában már nulla forint szerepel, marad a 161 ezres bruttó fizetés. A különbség a tavaly szeptemberi és az idei bér között egészen pontosan 2744 forint, vagyis az első lépcsőben ennyivel emelkedett egy ötvenes éveiben járó egészségügyi szakdolgozó fizetése.

A sorrendben van a kutya elásva. Mert mi történt volna, ha idén, a garantált bérminimum emelése után kezdi el a kormány az egészségügyi szakdolgozók fizetésének rendezését? Akkor talán elkezdődhetett volna egy tisztességes béremelés. Így pedig azoknak, akiknek a fizetése sokéves munkaviszony után sem érte el a garantált bérminimumot – vannak így, nem is kevesen az egészségügyben –, volt is meg nem is béremelés.

Ők nagyjából egy pizza árát kapták fizetésemelés címszóval.

Szloboda Annamária

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago