Kultúra

Dubniczay-palota – Életek emléknyomai

Ami régi, nem mindig értékes, de mindig szép. Mert egyedi. Mert múltja van és története. Sorsa, amely őrzi készítői, használói életének emléknyomait. A régi tárgyakban mindig van valami megható. Hajdani tulajdonosaik általuk időutaznak a jövőbe, mi pedig – ha fogékonyak vagyunk a bennük sűrűsödő léleküzenetre – a múltban tehetünk időutazást. Erre most a Dubniczay-palota kínál lehetőséget.

Fogpiszkálótól a komódig címmel több okból is különleges kiállítás nyílt a veszprémi Vár utcában. A Laczkó Dezső Múzeum az épületében zajló felújítások miatt idén nem tud látogatókat fogadni. A várnegyed se nagyon, de a Művészetek Háza Veszprémhez tartozó Dubniczay-palota, ha korlátozottan is, még látogatható. A két intézmény összefogása hívta életre a tárlatot, ahol egy olyan gyűjteményt ismerhetünk meg, amit így egyben még soha nem mutattak be a nagyközönségnek.

Éppen hetven évvel ezelőtt, 1952 tavaszán ezek a tárgyak kényszerűen, politikai döntés miatt, rekvirálással kerültek a múzeum raktáraiba a megye és a város arisztokrata és nagypolgári családjainak addigra már nagyrészt kifosztott, elhagyott otthonaiból. A veszprémi múzeum akkori vezetője, Vajkay Aurél etnográfus felsőbb utasításnak engedelmeskedve kezdte meg a kúriákban, villákban, kastélyokban és egyházi épületekben fellelhető műkincsek begyűjtését, különös gondot fordítva a biztonságos szállításukra, majd leltározásukra. Csaknem kétezer műtárgy került így a múzeum tulajdonába. A most látható kiállítás kurátorai ezekből válogattak.

A megnyitó közönségét Grászli Bernadett, a Művészetek Háza és Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatói köszöntötték, méltatva a restaurátorok, a szállításban segédkezők és a berendezésben közreműködők munkáját is. A megjelentek a két kurátor, Sipos Anna (Laczkó Dezső Múzeum) és Herth Viktória (Művészetek Háza) művészettörténészek vezetésével járhatták be a palota tematikusan berendezett barokk termeit. A szalonban, az étkezőben, a női budoárban és a dolgozószobában kiállított tárgyak – amint a tárlat címe is utal rá – a fogpiszkálótól a komódig egy rég letűnt világ mindennapjait idézik meg. Életeket, sorsokat, örömöket és tragédiákat. Egyediek, egyszeriek, mívesek, a történelem nagy túlélői. Lelkük van és időutazásra hívnak.

A Dubniczay-palota kiállítása november végéig látogatható, szombati napokon 17-től 21 óráig, vasárnaponként 10 és 20 óra között.

Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago