Közérzet · 2023.01.12.

Dióssy megmentené a Kölcsey könyvesboltot

Nagy vihart kavart a bezáró Kölcsey könyvesboltról szóló írásunk. Dióssy László egykori polgármester viszont gyorsan a tettek mezejére szeretne lépni. Több javaslata is van a bolt megmentésére.

– A főbérlőtől és a kiadótól sem várhatjuk el, hogy megoldják a problémát – mondja. – Úgy hallottam, a főbérlő még mindig nem a veszprémi belvárosi átlagárat szabta meg bérleti díjként, hanem annál alacsonyabb árban próbált megegyezni a kiadóval. Beszéltem a Kossuth Kiadó kereskedelmi igazgatójával, Pappas Georgiosszal. Azt mondta, nem nyereséges a veszprémi üzletük, de mivel a bolt az elmúlt ötven évben hozzánőtt Veszprémhez, ezért eddig a kiadó fedezte a veszteségét. Szeretnék beszélni az üzlethelyiség bérbeadójával is! Megkérdezném tőle: piaci alapú bérleti díj esetén vállalná-e, hogy továbbra is helyet ad a könyvesboltnak, vagy esetleg van már új bérlője. Körülbelül 150-200 ezer forint a különbség havonta az eddigi és a megemelt bérleti díj között.

Ha még „szabad” az üzlethelyiség, akkor innentől Dióssy László több lehetőséget lát a bolt megmentésére:


– Ha az EKF-nél van pénz vendéglátóhelyek, programok finanszírozására, 300 milliós, nyolc-tíz percig tartó fényfestésre a megnyitón, akkor a kulturális évben nem lenne szabad így magára hagynia egy kultikus helyet! A Kölcsey ráadásul a több mint harmincéves Veszprém Megyei Honismereti Egyesület találkozóhelye is. Volt polgármesterként mondom: az önkormányzatnak is lennének lehetőségei. Képviselői, polgármesteri keret, kulturális támogatás. A harmadik javaslatom a vállalkozói mecenatúra. Szeglethy György polgármester és Óvári Ferenc országgyűlési képviselő idejében, a XIX. és XX. század fordulóján több példa is akadt arra, hogy mecénások támogatásával készült, épült valami a városban. Az első kettőben nem vagyok kompetens, de a harmadik esetben nem lehetetlen fölsorakoztatni a veszprémi lokálpatriótákat, hogy segítsenek ebben az ügyben. Persze, ha arra gondolok, hogy most szedték szét a részben közadakozásból készült Millenniumi emlékművet, akkor nincs jó érzésem.

Dióssy László és Wéber László évek óta készítik a StúDió Veszprém podcastjait, és nemrég adták ki a 100 szóban Veszprém című kötetet. (Ennek már minden példánya elkelt.)

– Jó pár olyan cég működik Veszprémben, amely mindkét vállalásunkban segít/segített – jegyzi meg. – Ez a bennünket támogató tízegynéhány vállalkozás mindegyike idén is meghosszabbította velünk a szerződését, mert a tulajdonosaik, ügyvezetőik szeretik a várost, és úgy érzik, jó az, amit csinálunk. Remélhetőleg a könyvesbolt ügyében is segítenek nekünk. Nem ígérek semmit, nem szeretnék a megváltó szerepében tetszelegni, de egy próbát megér.

A képen Dióssy László, Veszprém volt polgármestere. Fotó: a szerző


1 Response

  1. Dr. Marton Aurél szerint:

    A veszprémiek számára az EKF-et az teszi majd emlékezetessé, hogy éppen az EKF évében szűnt meg a belváros emblematikus könyvesboltja a „Kölcsey”. Megjegyzem: Veszprém a Közép-Dunántúl egyetemi oktatásának központja, érseki székhely, számos középfokú oktatási intézmény székhelye, színházzal, saját szimfonikus zenekarral, énekkarokkal, korszerű ipari tevékenységet folytató cégekkel, egészségügyi, sport létesítményekkel stb,… tényleg?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]