Közérzet · 2022.10.04.

Díjazott és kizsigerelt pedagógusok

Kistelepülések Pedagógusaiért és Lámpás díjat adni pedagógusok egy csoportjának, közben éhbéren tartani őket. Ez különleges vagy inkább kétszínű magatartás.

Van abban azért valami disszonáns, amikor a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Horváth Zsolt – korábbi fideszes országgyűlési képviselő – úgy fogalmaz, hogy 2007-ben azért hozták létre a Kistelepülések Pedagógusaiért díjat, mert akkor különleges helyzet volt Magyarországon. Egy évtizeddel később a Veszprém városi, a veszprémi járási és a zirci járási Lámpás díj is a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kezdeményezése volt.

Tizenkét éve éppen az volt napirenden, hogy meg kell szüntetni ezeket a kisebb településeken működő oktatási intézményeket. Az alapító úgy fogalmazott, hogy ez kiállás azokért a pedagógusokért, akik mindent megtettek a diákok legmagasabb szintű oktatásáért. A cél az volt, hogy megnevezzék azokat a pedagógusokat, akiknek a munkáját csak ritkán méltatják, hiszen feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké vagy óvónőké. Munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, éppen ezért ezek a pedagógusok a településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet folytatnak. Ezeket az elismeréseket idén június 4-én is átadták a megyeszékhelyen, a Hangvillában.


Most, négy hónap múltán Veszprémben, a Kossuth iskola elől élőlánc indul a Kölcsey Gimnázium elbocsátott pedagógusaiért. Nem véletlen a dátum: a szolidaritási menetet október 5-ére, a pedagógusok világnapjára időzítették.

Most ismét különleges a helyzet Magyarországon: egy másik kormány van hatalmon. Tizenkét és fél éve – kihasználva kétharmados többségüket – évek óta szórakoznak, lebecsülik, megalázzák, kiszolgáltatottá teszik a nemzet napszámosait. Veszélybe sodorva ezzel a szülők mindennapjait, a diákok jövőjét, megfosztva őket a magas szintű oktatás lehetőségétől.

Ezúttal sokan csatlakoznak az élőlánchoz. Minél többeknek kell szót emelni, szolidaritást vállalni.

Azért kíváncsian várom, hogy az alapítvány jövőre is odaítéli-e a valóban nemes célt szolgáló díjakat. Ennél fontosabb kérdés, hogy vajon a kiválasztottak visszautasítják vagy átveszik jogos elismerésüket?

V. T.

Fotó: portfolio.hu


[fbcomments]