Közérzet · 2022.10.02.

AZ OKTATÁSÉRT – Élőlánc Veszprémben

Nem a gyász, hanem az elszántság és a színek dominálnak majd a pedagógusok világnapján, október 5-én délután Veszprémben, a Kossuth iskolától induló élőláncban. Az élőlánc résztvevői a bizakodást kívánják sugallni: változtatni kell és lehet a közoktatásban.

A tervezett élőlánc szolidaritás is. Pénteken tanítás közben, azonnali hatállyal küldtek el a Kölcsey Gimnáziumból négy pedagógust. Következő óráikat már meg sem tarthatták. Többen osztályfőnökök, érettségire készültek diákjaikkal. Egyikük az iskola egyetlen kémia szakosa. Azt, hogy ki tanítja majd a kémiát, amelyből kötelezően emelt szintű érettségi vizsgát ír elő a Semmelweis Egyetem, még senki sem tudja. A tankerületi központ vezetője szerint az érintett tanárok felmentése indokolt, mert az írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”.

Korábban is ért már retorzió polgári engedetlenségben részt vevő tanárt, de az nem végződött elbocsátással. A miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt „csak” lefokozták vezetői állásából.


Hogy mi is az a főben járó bűn, amelyet az ország pedagógusai 14 évi szélmalomharc és sztrájkjoguk csorbítása után elkövetnek? S amelyet az oktatás irányítására kijelölt belügyminiszer nem ismer, noha négy évszázada élnek vele az egész világon? A polgári engedetlenség lényege, hogy olyan törvények ellen lépnek fel az abban résztvevők, amelyek súlyos társadalmi igazságtalanságot eredményeznek és amelyek következményeként csorbul az állampolgárok joga. Morális kötelességük az ellenállás, mert a hatalom a tiltakozás törvényes módjait – például a hatalom képviselőjének megkeresése, beadvány írása, tüntetésen való részvétel – figyelmen kívül hagyja. Ilyenkor a polgároknak még a törvények megsértése útján is meg kell tenniük, hogy jobb belátásra ösztönözzék a hatalom birtokosait. A tarthatatlan helyzet elfogadása megalkuvásnak számít és nem törvénytelenségnek.

Így gondolták ezt a kirúgások napján Kispesten, ahol a szülők szolidaritásképpen fáklyás felvonulást szerveztek. Ezzel hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira. A résztvevők közül többen átmentek a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahol a tanulók és egykori diákok tették ugyanezt. Szegeden hasonlóképp voltak szolidaritási felvonulások. A budaörsieket a bosszú, a példastatuálás sem rettenti el: kedd reggel ismét polgári engedetlenségi akcióba kezd az Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola huszonhat tanára. Annak ellenére, hogy a tankerület az iskola tizenkilenc pedagógusát „aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette.

„Folytatjuk, mert a békés tárgyalás nem vezetett eredményre. Az oktatási rendszert összeomlás fenyegeti. Lelkiismeretünk szavára hallgatva, felelős állampolgárként nem tehetünk mást.” – üzenték.

élőlánc, AZ OKTATÁSÉRT – Élőlánc Veszprémben

A veszprémiek élőlánca törvényes, a rendőrség engedélyével zajlik. A Kossuth iskola elől október 5-én, szerdán délután négykor indul az összefogás, és a járdákon folytatódik. A szervezők azt kérik, a fekete ruhák gyászjellegét színes cipőkkel törjék meg. A lánc a változás, változtatás reményét kívánja erősíteni.

Az október 5-ei fővárosi programokról itt írtunk.

A képen a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak és diákjainak élőlánca. Vajon Veszprémben hányan vesznek részt a demonstráción? Fotó: Bodnár Imola


4 hozzászólás

 1. tjk szerint:

  Megyek! És Te?

 1. 2022.10.03.

  […] Előző AZ OKTATÁSÉRT – Élőlánc Veszprémben […]

 2. 2022.10.04.

  […] négy hónap múltán Veszprémben, a Kossuth iskola elől élőlánc indul a Kölcsey Gimnázium elbocsátott pedagógusaiért. Nem véletlen a dátum: a szolidaritási […]

 3. 2022.10.05.

  […] szervezők 140 főre kértek területfoglalási engedélyt a mai élőlánchoz. A rendőrség szerint 1200 veszprémi sorakozott föl a Kossuth iskolától a Hangvilláig. […]

[fbcomments]