Categories: Közélet

DEMONSTRÁCIÓ – Az elnök nem mond igazat, állítják a tüntetők

Abban a pillanatban, ahogy az önkormányzatok társulásának tanácsa hajlandó érdemi lépéseket tenni a királyszentistváni hulladékkezelő bezárása és rekultivációja érdekében, az útzár is megszűnik – tudatják a portálunkhoz eljuttatott közleményükben a Veszprémben tüntető civilek.

Ám amíg ez nem történik meg, kitartanak, és a politikai hangulatkeltés vádját visszautasítják.

Soós Gábortól, az egyik szervezőtől azt kérdeztük, miért maradt el a volt szikvíz-parkoló és az LB-Knauf előtti, szerdától beharangozott megmozdulás, miért csak a Kossuth iskola előtt folytatódott a tiltakozó akció?

Az emberek úgy döntöttek, szombatig még határidőt adunk a tanácsnak, hogy a polgármesterek kérésének eleget téve, rendkívüli ülésen megszavazzák a bezárást és megkezdjék az ezzel kapcsolatos munkát.

Mivel mostanáig nincs tudomásuk a rendkívüli ülés összehívásáról, hétfőtől már valóban három helyszínen lassítják félpályás útlezárással a megyeszékhely közlekedését reggel hét és fél tíz között. Elszántságukat mutatja, hogy további útszakaszokra is szándékoznak beszerezni a rendőrségi engedélyeket.

Nem a veszprémiek ellen

A hulladékkezelési szolgáltatást igénybe vevő 158 önkormányzat társulási tanácsa közleményt adott ki a telephelyen szeptember 26-án lezajlott egyeztető tárgyalás után, amiről ebben a tudósításunkban mi is hírt adtunk. A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható.

A demonstrálók felháborodva olvasták a Czaun János elnöknek tulajdonított sorokat. Ahogy egyikük fogalmazott: úgy tűnik, mintha nem ugyanazon a megbeszélésen lettek volna. Ellen-közleményt fogalmaztak meg, amiben kikérik maguknak, hogy „a társulás a kialakult helyzetért a demonstrálókra akarja a felelősséget hárítani, akik utolsó eszközként és végső elkeseredésükben a törvényekben biztosított jogaikkal élve választották az útzárat. Nem a veszprémi lakosok ellen, hanem a hulladékkezelő közelében élők egészséges élethez való jogának érdekében!”

Idézik az NKHV Zrt. vezérigazgatójának 2018. márciusi levelét, amiben azt írta: „Ezúton tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársaival együttműködve több vizsgálatot is lefolytattunk, illetve több technológiai folyamatnak az átalakítását megpróbáltuk, annak hatásait felmértük…, azonban a probléma, a technológia jellege és a telephely kialakítása miatt folyamatosan visszatért. A megoldási lehetőségek áttekintése után társaságunk a telephely bezárása, a hulladékkezelési folyamatok teljes átszervezése mellett döntött.” Másfél év elteltével azonban nemhogy a bezárásra nem került sor, de a telep szeptember elején kibővített tartalmú, 2031 végéig meghosszabbított működési engedélyt kapott.

Nem vízió és nem politika

Valótlan állítás az, hogy a demonstrálók vizionálták a szennyvíziszap elhelyezését; az ÉBH saját kérelme bizonyítja, hogy 100 ezer tonna szennyvíziszap elhelyezését kérték, amelyből a hatóság csak 50 ezer tonnát engedélyezett.” – cáfolják határozottan a tüntetők a közleményben leírtakat. Utóbb ez az 50 ezer tonna is törölve lett a működési engedélyből, de csak azt követően, hogy a határozat jogerőre emelkedését megelőző pillanatban véletlenül a civilek tudomására jutott, milyen újabb veszély fenyegeti településeiket és a Balaton közvetlen környezetét.

Úgy látják, hogy Czaun János igyekszik a demonstrációnak politikai színezetet adni, ez a társulás közleményében is megjelenik: „Nagyon sajnáljuk, hogy bebizonyosodott, hogy nem a szakmai vita, hanem a politikai hangulatkeltés a fő cél. A 158 tagú önkormányzati társulás nevében büszkék vagyunk arra, hogy a társuláson belül soha nem vívtunk politikai csatákat, és ehhez most sem szeretnénk asszisztálni!”

A tiltakozók ezzel szemben leszögezik: „A társulás tanácsának elnöke többször próbálta pártpolitikai szintre emelni a civilek békés demonstrációját. Az ilyen jellegű hangulatkeltéstől ismételten, már nem először és határozottan elzárkózunk. A bűz nem válogat a politikai nézetek között, az érintett települések lakossága elszánt, és felsorakozott a mihamarabbi megnyugtató megoldás elérése mellett.”

Nem azonnal, de véglegesen

Az sem igaz – fogalmaznak egyértelműen a civilek –, hogy a demonstráció résztvevői a hulladékkezelő azonnali bezárást követelik.” Többször is hangoztatták: azt kérik a társulás tanácsától, hogy tűzze napirendre a bezárás kérdését, alakítsanak munkacsoportot szakértők bevonásával. A demonstrálók célja az, hogy „egy új, arra alkalmas területen hozzanak létre egy modern hulladékkezelőt, ami valóban európai módon végzi a tevékenységét, a királyszentistváni hulladékkezelőt pedig rekultiválják.”

Az érintett önkormányzatok megtették, amire jogosultságuk van: rendkívüli társulási tanácsülés összehívását kezdeményezték, bekérték a tanács üléseinek eddigi jegyzőkönyveit, Balatonfűzfő Város Önkormányzata előkészítette a bírósági eljárás megkezdését, a civilek pedig saját, békés és törvényes eszközeikkel kitartanak az útzár mellett mindaddig, amíg a társulás tanácsa érdemben meg nem kezdi a tárgyalást a telep bezárása és rekultivációja érdekében. A közleményt a Megújulás Pelso Régió Egészséges Környezetéért Egyesület mellett Balatonfűzfő, Királyszentistván és Papkeszi önkormányzata írta alá.

[stextbox id=”black”]

Miért Veszprémben?

Mert Veszprém a telepet tulajdonló önkormányzati társulás székhelye.

Miért nem a hulladékkezelő bejáratánál?

Mert az ott tartott korábbi megmozdulásaikkal semmit nem értek el.

Miért az önkormányzati választások előtt?

Mert az augusztusi tűzeset feltette az i-re a pontot. Akkor határozták el, hogy szintet lépnek. Elegük lett az ígéretekből, megoldást akarnak.

Meg akarják buktatni a fideszes veszprémi városvezetést?

Nem. Ha ez lenne a szándékuk, nem október 18-ig kértek volna rendőrségi engedélyt a demonstrációra, 12-én már nyugodtan hazamehetnének.

Örülnének Czaun János társulási elnök leváltásának?

Igen, de nem a politikai hovatartozása miatt.

Rátelepszenek az ügyükre politikusok?

Igen. Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt, úgy most is. Nem örülnek neki.

Ellenzékiek gyülekezete lassítja reggelenként a veszprémi közlekedést?

Nem. A demonstrálók között különböző pártállású és elkötelezettségű civilek, pozícióban lévő és pozícióra jelölt polgármesterek és képviselők, szabadidős egyesületek képviseltetik magukat.

Kapnak az érintett települések kompenzációt?

Igen, de nem arra, hogy szó nélkül elviseljék a telep működésének környezetszennyező hiányosságait, hanem például a megnövekedett útterhelés miatt.

Tényleg a szocialisták idején döntöttek a királyszentistváni helyszínről?

Igen. Egy korszerű, európai színvonalú, grazi mintára megépülő és működő hulladékkezelő ígéretével. Nem az lett belőle.

[/stextbox]

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago