Kultúra

DEkaMerON – a Pannon Várszínház kísérlete

Boccaccio Dekameronjának egyik novellája a furcsa sorvezetője a Pannon Várszínház DEkaMerON című előadásának – mondta az előadást beharangozó sajtótájékoztatón Vándorfi László színigazgató, az ősbemutató rendezője és egyik szerzője.

– Eddig nem alkalmazott módszerrel dolgoztunk – folytatta. – Az indított el bennünket, hogy találtunk egy pályázatot, amelyben arra kérték fel a színházakat: készítsenek előadásokat a Covid-helyzetről, reflektáljanak az elmúlt időszak eseményeire, helyzeteire. A pályázatra végül nem jelentkeztünk, de ez indított el bennünket. Géczi János költővel és Likó Marcell zeneszerzővel arra jutottunk, hogy semmiképpen nem adunk egy átfogó társadalmi, mentális körképet, de kortárs alkotókként kötelességünknek éreztük, hogy reflektáljunk a témára. Végül egy levél lett a segítségünk. Ebben egy fiatal színész keresi a társait. Ez a színész részt vett egy workshopon, amelyen, mivel a mesterük egyedi foglalkozásokat tartott, nem volt alkalma megismerkedni a társaival. A mesterüktől elvesztett emberi értékeiket, alkotóképességüket remélték visszakapni. A kurzus végső fázisa egy közös munka lett volna, melyben a tíz fiatal kreatív alkotóközösségben tíz történet elmesélésével, megjelenítésével kerülhetett volna közelebb önmagához és egymáshoz. A terv szerint ez a nyilvánosság előtt megvalósuló színpadi játék lett volna, szöveggel, zenével, képzőművészettel, tánccal, esetleg a közönség bevonásával. A mester a Covid áldozata lett, a fiatal színész pedig hozzánk fordult, hogy segítsünk megtalálni kilenc társát.

A Pannon Várszínház alkotógárdája tehát nem Boccaccio remekművének színpadra állításával foglalkozik, hanem tíz mai történet bemutatásával. Ezek a történetek valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz, vagy éppen – egy erős cezúrával – elkülönülnek egymástól. A cél az, hogy egy összművészetiségen alapuló produkció jöjjön létre, amelyben vadonatúj szövegek és zenék párosulnak kulturális tradíciókkal, kulturális toposzokkal, dalokkal, áriákkal, szövegekkel.

– Az öt színésznek és az öt színésznőnek saját magát kell egy kicsit megmozgatnia, egy önfeltáró folyamaton kell végigmennie, amit próbafolyamatnak is nevezhetünk – magyarázta Vándorfi László. – Az elmúlt másfél év kevés okot adott a derűre, de a humor nem fog hiányozni ezekből a megnyilvánulásokból. A Covid előtti produkciókban egész más dimenziók kerültek előtérbe, mint most. Felvetődik, hogy van-e értelme színésznek lenni, szükség van-e a színházra, milyen módon tudjuk megszólítani a közönséget? Én nagyon élvezem a munkát, mert napról napra újabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Egészen biztos, hogy a színház meg fog változni. Nem tudjuk hogyan, de teszünk rá egy kísérletet.

Géczi János online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz.

– Hangsúlyosan rákérdezünk: mi az, hogy színház, el lehet-e választani olyan élesen a művészetet és az életet, mint az elmúlt 150 évben?

Vándorfi László figyelmeztetett: a DEkaMerON nem Covid-show lesz. A járványról keveset fognak beszélni. A bemutatóra november 26-án, pénteken várják a közönséget.

Keresem a mestert

A Pannon Várszínház közzétette a fiatal színész levelét az erre a célra létrehozott Facebook-oldalon, és várja az elvesztett társak jelentkezését. Ez a szokatlan közösségi kommunikáció talán arra is alkalmas, hogy többet tudjunk meg az elmúlt másfél év okozta sebekről, hiányokról és kereshessünk ehhez alkalmas színházi formát. Az előadás alkotói úgy döntöttek, hogy a DEkaMerON című produkcióba beépítik ezt a különös nyomozást.

Kérik a közönséget, hogy segítsenek ebben, és információikat juttassák el a @KeresemAMestert Facebook-oldalhoz!

A közösségi összefogáshoz csatlakozott számos veszprémi vendéglátóegység, amelyek nyitottságukkal támogatják ezt a különös nyomozást. Ennek egyik alapvető eleme a produkció jelképének, az M-nek és a fent nevezett Facebook-oldalnak a széles körű terjesztése – bízva abban, hogy a színház közbenjárásával a segítséget kérő színész a nyilvánosság előtt találja meg alkotótársait.

A vezető képen balról jobbra: Simon Kitti rendezőasszisztens, Vándorfi László igazgató-rendező és Gecs Mónika marketingmenedzser. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago