Szórakozás

Dead to Me: Levett a lábamról

Teljesen levett a lábamról a Halott vagy (Dead to Me) című Netflix-sorozat. Képes vagyok hajnali háromig nézni az epizódokat. Még szerencse, hogy most fedeztem fel a 3. évad kezdetén, így akadálytalanul falhatom. Sokkoló és szórakoztató forgatókönyv, a két színésznő, Christina Applegate és Linda Cardellini pedig fenomenális!

Ez a két remek hollywoodi színésznő nem nagy sztár. Lehet, hogy éppen ettől olyan sármosak. Lubickolnak a szerepükben. Még az sem vette kedvüket, hogy Christina Applegate a 3. évad forgatása közben tudta meg, hogy gyógyíthatatlan beteg. A szklerózis multiplex elhatalmasodó tünetei ellenére végigcsinálta, akkor is, ha kerekesszékben érkezett a forgatásra.

Christina Applegate teste beteg, de karrierje a csúcson van. Élete nagy lehetősége, hogy elvállalta ezt a sorozatot. Fiatal korában az Egy rém rendes család korlátolt, de dögös lányaként, Kellyként ismerte meg a világ. Később főszereplője volt a Kipurcant a bébicsősz, és hasonló link filmeknek. De most, ötven körül kárpótolta a sors a Halott vagy (Dead to Me) sorozattal. Linda Cardellinivel ugyanez a helyzet, korábban feledhető szériákban (Bloodline) és filmekben játszott, és most közel az ötvenhez kapta meg élete szerepét és remekel benne.

Kis és nagy hazugságok kötik össze a két teljesen különböző karakterű nőt, akik véletlenül megölték egymás férjét, illetve élettársát. Az első évadban az egyiket, a másodikban a másikat. 1:1. Döntetlen. A meredek forgatókönyvi csavarral a második évad lényegében az első évad fordítottjává válik. A gyilkosságok persze csak idővel derülnek ki, így aztán fekete humor elapadhatatlan forrásává válik a két nő barátsága. Judy beköltözik Jenhez, éppen az elgázolt férj lakosztályába, amin az özvegy gyerekei kiakadnak. Hiába próbál a családhoz alkalmazkodni, sőt, az anyából hiányzó gondoskodást pótolni, minden félresikerül, mert folyton előjön a végzetes éjszaka, amikor az úttesten a semmiből eléje toppant Ted, akit elütött és segítségnyújtás nélkül ott hagyott. Amit ezerszer megbánt. És ha Ted öngyilkossági szándékkal lépett ki az autó elé?

Az özvegy dühösen üldöz és feljelent a rendőrségen minden gyorshajtót, mert bennük sejti férje gyilkosát és közben szépen lassan megvallja Judynak, hogy egyáltalán nem volt ez mintaházasság Teddel. Liz Feldman innovatív forgatókönyve egyszerre sokkol és szórakoztató. A rendezőkkel együtt ügyesen csavarja a bűnügyi szálat a 2019-ben debütált „dark” vígjátéksorozatában. Helyszín a gazdag Kalifornia. Van benne hétköznapi abszurd, jó sok ital (Margarita koktél), FBI, pénzmosás, füvezés, heavy metal, templomi gyerekkórus, túlvilági jelenségként felbukkanó nagymama, madár képében röpködő apa, családi gyászszertartás amerikai módra, halálos betegség. Ja és a halott Steve ikertestvérének felbukkanása.

De mindez mit se érne, ha a két főszereplőnő, Christina Applegate és Linda Cardellini nem működnének ilyen jól együtt, ha nem lennének ilyen hitelesek és szerethetők. Jen és Judy két középkorú nő, az egyik özvegy, elkeseredett anya, a másik halálos titkot őrző hippi. Jen cinikus és szarkasztikus, kemény nő, karrierista, menő ingatlanügynök, két gyerek anyja, aki heavy metal zenére tombolva csillapítja dühkitöréseit. Durván őszinte. Kivéve, amikor nem. Morbid humorral próbálja legyűrni elkeseredését, közben önmagát is vádolja a történtekért. Többször is hangsúlyozza, nem akar „Xanax-zombi anya” lenni. Judy szociális munkás, egy szeretetbomba, született hippi, labilis művészlélek, aki nem tud szabadulni a volt pasijától. Mindenkiben csak a jót látja, holott téved.

Sokunknak eszébe jut a Dead to Me sztorijáról egy régi amerikai kalandfilm, a Thelma és Louise, talán még rá is játszik erre a forgatókönyv. De ez csak segít szinten tartani a történetet, ami a harmadik évadra már elfáradt kicsit. Ám a helyzet az, hogy a két színésznő és az ő barátságuk miatt néztem volna még akármeddig. Hogy is mondják a második évad negyedik epizódjában? „Az embernek néha nagyobb szüksége van a barátságra, mint az igazságra.”

A sorozat utolsó, harmadik évada november 17-étől látható a Netflixen.

Vezető képünk: Christina Applegate és Linda Cardellini remekel a sorozatban. Fotók: Netflix

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago