Közélet

CSOPAKI STRAND – Kit zavar a tölgyfa?

Újra körbefűrészelte valaki a csopaki strand legöregebb tölgyfájának törzsét. Június elején már durván belevágott valaki a tölgyfába. A strand kertésze azóta gyógyította a sebet. Csopak önkormányzata ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, és 250 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

A felháborító bűncselekmény szerdára virradó éjjel történt. Visszaeső fagyilkossági kísérletről van szó, mert valaki vagy valakik már nem először próbálkoznak a csopaki strand öreg tölgyfájának a körbefűrészelésével. Facebook bejegyzésében Ambrus Tibor polgármester felháborodásának ad hangot, és azt kérdezi, hogy miért? „Értetlenség, undor, fájdalom borítja el az embert az értelmetlen, önző pusztítás láttán. És persze reménykedünk, hogy ilyenkor is lesznek harcias természetvédők!” – írja. Megjegyzi, reméli, hogy nem csak addig környezetvédő valaki, ameddig nem zavarja a kilátását egy fa, amíg nem ütközik az egyéni érdekeivel a természetvédelem!

A csopaki strand többek között szépen ápolt zöld felületei, gyönyörű fái miatt is közkedvelt.


Júniusi fotó a szemet gyönyörködtető, hűvöst adó tölgyfáról

„Csopak életében a természetes környezet ápolása, a növények és állatok védelme az egyik legalapvetőbb érték. Szerintem ennek a közösségnek valamennyi tagja egyetért a fák ültetésének, gondozásának fontosságával. Egy-egy fa élete sokáig tart. Sok-sok év telik el, mire igazán nagy, árnyat és friss levegőt adó lombot növeszt.… és akkor jön valaki, aki az éj leple alatt körbefűrészeli a törzsét…. Alattomosan, bujkálva, szándékosan elpusztít egy élőlényt. Egy gyönyörű, hatalmas tölgyfát, ami nyolcvan éven át volt a strand dísze, ezrek hűsöltek a lombjai alatt, vigyáztunk rá, szerettük. Strandunk legöregebb fája (volt?)!” – olvasható Csopak polgármesterének Facebook bejegyzésében.


Először júniusban próbálkoztak a fa meggyilkolásával, a strand kertésze azóta gyógyította a sebet

Ambrus Tibor mindenkinek a segítségét kéri abban, hogy megtalálhassák és elszámoltathassák azt, aki ezt az aljasságot tette.

„A fa értéke a Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több mint 25 millió forint. A rongálás miatt rendőrségi feljelentést tettünk, ugyanakkor Csopak önkormányzata nettó 250 ezer forint jutalmat kínál annak, aki felismeri és azonosítani tudja a képen, videófelvételen szereplő alakot (vagy megbízóját), mert ez az ember egyértelműen bűncselekményt követett el. Nemcsak egy fa, egy élő, lélegző lény, hanem az egész közösség ellen. Éppen ezért nem csak jogi, anyagi értelemben szeretnénk őt elszámoltatni, hanem erkölcsi értelemben is. Szeretnénk a szemébe nézni, és megkérdezni tőle: MIÉRT???” – írja.

Az öreg tölgyfa elleni merénylet okát csak találgatni lehet. Az első gondolat itt a Balatonnál, hogy valakinek zavarja a lakóparkiak közül a kilátását. De lehet, hogy mániákus természetrongálóval állunk szemben. A rendőrség dolga kideríteni.

Személyes megjegyzés: nem tudok szebb kilátást elképzelni, mint egy életerős, gyönyörű lombfa koronája.

A vezető képen a körbefűrészelés nyoma. Kép forrása: Ambrus Tibor Facebook-oldala. Fotók: a szerző

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago