Covid-milliárdosok: Járványban is gazdagodtak

Sok embernek volt nehéz az elmúlt év, munkahelyek zártak be, csökkentek a bérek a pandémia okozta válságban. Ugyanakkor jó néhányan tovább gazdagodtak. Kik az új Covid-milliárdosok?

A Forbes magazin 35 éve rendszeresen megjelenteti a világ leggazdagabb embereinek listáját. A legfrissebb, 2020-as rangsort nézve kiderül, az oltóanyagon, az ampullákon, a kriptovalután, az online kereskedelmen és a számítógépes programokon lehetett gazdagodni a legjobban a koronavírus-járvány idején. Érdekes, hogy soha ennyi új dollármilliárdos nem került fel a Forbes listájára mint éppen most, összesen 493. Az előző rekordév 2015 volt, amikor 290 új név tűnt fel a világ leggazdagabb emberei között. A feltörekvő Covid-milliárdosok fele Kínából, Hongkongból és Amerikából jön. További jellegzetesség, hogy egyre fiatalabbak, az átlagéletkor 54 év. A legfiatalabb köztük 18 éves és németországi, ő a DM (Drogerie Markt)-boltok nemzetközi láncolatának örököse.

A világ leggazdagabb emberei

A lista élén nincs igazán változás, legfeljebb egymás között cserélgetik a helyeket. Első Jeff Bezos, az Amazon online kereskedelmi cég tulajdonosa a csaknem 200 milliárd dollárjával. Második Bernard Arnault, aki olyan luxusmárkák részvényeinek tulajdonosa, mint Louis Vitton, Christian Dior stb. Vagyonát 168 milliárd dollárra becsülik. Harmadik Elon Musk, a Tesla és a Space X vezére 166,9 millió dollárral. A Tesla részvényei nem kevesebb mint 700 százalékkal nőttek tavaly. Bill Gates, a Microsoft atyja a 4., Zuckerberg, a Facebook alapítója az 5. Az élbolyban szereplők nem Covid-milliárdosok, mert nem a járvány idején gazdagodtak meg, már régóta azok.

A leggazdagabb magyarok

Magyarországról két milliárdost jegyez a Forbes: Mészáros Lőrinc, a felcsúti gázszerelő a 2035., Csányi Sándor pedig a 2378. helyen szerepel, 1,5, illetve 1,2 milliárd dolláros vagyonnal. Egyiküknek sem volt rossz éve 2020 a Forbes értékelése szerint.

A felcsúti milliárdost nem küldte padlóra a tavaly megtörtént válása és a járvány sem. Szárnyalnak a cégei az építőiparban, az energetikában, a médiában, az élelmiszeriparban. A turizmusban volt egy kis megtorpanás, de a szállodafelújításokra kiírt Kisfaludy-program nagy nyerteseként 17,7 milliárd forint állami támogatást kasszírozhatott az Opus kötelékébe tartozó Hungar Hotels.

A Mfor.hu szerint a Fájdalom-ambulancia megötszörözte árbevételét (364 millióról 1,8 milliárd forintra ugrott), a Gyógyító Magyarok „csak” megduplázta (256 millióról 551 millióra), miközben mindkét cégnél látványos volt a profitbővülés is. Mészáros a Fájdalom-ambulancia nyereségéből 30,6 millió forintot, a Gyógyító Magyarok profitjából 55,5 millió forintot vihet haza

A Forbes elemzése szerint „Csányi Sándor OTP-jének árfolyamát is komolyan megütötte az első hullám, ráadásul a kormány gazdaságvédelmi lépései közt elsőként jelentette be a hiteltörlesztési moratóriumot. Az OTP-vezér agrárbirodalma, a Bonafarm töretlenül terjeszkedik, újabb üzemek építésével bővíti kapacitásait.”

A szegények tovább szegényedtek

A nemzetközi sajtóban téma volt, hogy miközben a világ leggazdagabbjainak a vagyona elképesztő iramban szaporodott a járvány idején is, tovább nőtt az egyenlőtlenség, a szakadék a társadalmi rétegek között a világon. Több száz millióval nőtt a világ legszegényebbjeinek a száma. A téma egyik legismertebb kutatója, Branko Milanović szerb-amerikai közgazdász folyamatosan figyelmeztet, az óriási jövedelmi különbségek globális problémát jelentenek, és amíg nem találnak rá megoldást, a tömeges elvándorlás erősödni fog. Egyértelmű megoldás lenne, emelni a szegények jövedelmét ott helyben, ahol élnek, mert ha nem, senki sem fogja tudni feltartóztatni őket. fotó:

(Fotó: Magyar Krisztián / Magyar Narancs)

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago