Categories: Közélet

Buszjegy Füredre

Kétszáztíz forintot kér, és nagyon siet, mert mindjárt indul a busz. Egyik kezében okostelefon, másikban egy százas ezüstlik a reggeli fényben, jelezve, hogy van saját tőkéje is, csak éppen kevés.

De ne higgyem, hogy lejmolni akar. Hiszen kétszázezer forintos telefonja van. Pusztán pillanatnyi pénzzavarról van szó. Buli volt. Lépcsőházban aludt. Egy diák, akinek iskolába kell menni. Nem hiszek a srácnak, de ez most mellékes. Fejemet rázom, hogy ne kelljen kinyitni a szám, ne kelljen hazudnom, mert természetesen van nálam pénz, hiszen a piacra indultam, a kosaram is elárul. Csak szégyellem nyíltan kimondani, hogy nem adok, mert sóher vagyok. Nem úgy, mint P. néni, aki ezt kertelés nélkül közölte, mikor a borravalóadás szent pillanata elkövetkezett nyugdíjfizetéskor. (A lánya később mentegetődzött, mert látta, hogy soha egy forint sem hiányzik a nyugdíjból.) Én is félni kezdtem, hogy magyarázkodnom kell az alak miatt, aki vagyok.

Egy darabig figyeltem a srác kolduló száguldását lélektől lélekig, már-már drukkoltam, hogy elutasítsák, aztán elindultam felé, intettem, jöjjön.

Ugye, hogy nem hazudtam? – lelkendezett pálfordulásomon. – Kétszázezer forintos telefonom van! – mutatta mint imakönyvet, mielőtt eltűnt a buszpályaudvar irányába.

Domján Gábor

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago