Categories: Közélet

BOTRÁNY – „Szándékosan csonkította meg magát”

Tiszaújváros messze van, de lehetetlen szó nélkül elmenni a történet mellett. Augusztusban lesz három (!) éve, hogy egy ottani tésztagyárban a gyártóberendezés behúzta egy munkásnő bal karját. Megmenteni nem lehetett a roncsolt végtagot, könyök fölött amputálni kellett.

A jelenleg is zajló kártérítési perben a céget képviselő ügyvédre nem szakadt rá a plafon, amikor kijelentette, hogy megbízói szerint az asszony szándékosan csonkította meg magát. Nem tévedés, ezt mondta.

Beátának 4 millió forint kártérítést kínált fel a munkáltatója, ő ennél többet, 18 milliót akar. Mivel a tésztaüzem tulajdonosa nem hajlandó ennyit fizetni, polgári perben próbálja kiverekedni magának a méltányos jóvátételt. Munkát nem talál, lakáshitelét a havi 23 ezer forintos rokkantjáradékból nem tudja törleszteni, félő, hogy kilakoltatás lesz a vége. Lelkileg megroppant, fizikailag munkaképtelenné vált, hétköznapi tevékenységeiben is akadályokba ütközik. Hát persze, hogy szándékosan dugta a kezét a gépbe! Ügyvéd úr! Nem szégyelli magát?

Utánaolvasva a történteknek, annyi bizonyos, hogy a szakértők megállapították: a tésztagép biztonsági retesze nem működött. Beáta ezt többször is jelezte a főnökeinek, de minden maradt ugyanúgy. Az asszony egyébként nem volt bejelentve, feketén foglalkoztatták, nyilván táppénzre se volt jogosult a baleset után. Ez így együtt mindent elmond a munkáltatói felelősségről és tisztességről. Három évvel később pedig rátesznek egy lapáttal és szándékos öncsonkítással vádolják a bajbajutottat.

Számolni kezdtem, mire elég 4 millió forint. Ha Beáta dolgozni tudna, vajon mennyit kereshetne? Nettó 120 ezret? Sok ismerősöm él ilyen arcpirítóan alacsony jövedelemből. Gondolom, őt se fizették sokkal jobban, vegyük hát ezt alapul. A 4 millió három évre se lenne elég, de a 18 millióból is csak tizenkét és fél évet húzna ki. Nincs még ötven éves, mi lesz vele?

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának idén februári jelentése szerint az elmúlt öt évben folyamatosan nő a munkabalesetek száma. 2013-ban 17 222 (közülük 75 halálos), 2017-ben 23 387 (79 halálos) esetet regisztráltak. Tavaly 86 baleset végződött súlyos csonkulással vagy más súlyos következménnyel. Arról nem szól a fáma, kinek a mulasztásából, hibájából történtek ezek a tragédiák. Hányan lehetnek vajon, akik Beátához hasonlóan kiszolgáltatott áldozatai mások gondatlanságának és embertelenségének?

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago