Categories: Közélet

BEFAGYASZTVA – A mélyszegénység tíz év alatt a két és félszeresére nőtt

Közmunkából élő embereket, falvakat kerestem fel, hogy megírjam első olyan riportomat, melyben a települések névtelenek, a szereplők pedig álnevet kaptak. Mindenki fél” – írja Kerényi György a szabadeuropa.hu portálon.

A tömeges közmunka az első, ami nem maradt meg pár éves programnak, kísérletnek, hanem kizárólagos kormányzati politika lett, nagyságrenddel több költségvetési forrással, mint a korábbiak. Ezen a járvány sem változtatott.

Az nagyon látszik, hogy a legszegényebbek helyzete rosszabbodik. Nagyot nőtt a szegénységi küszöbtől való távolságuk, a szegénységi rés. Ez azt méri, hogy a szegénységi küszöb (a mediánjövedelem 60 százaléka) alatt lévők átlagjövedelme milyen távolságra van a szegénységi küszöbtől. Ezen kívül a medián 40 százaléka alatti jövedelemből, tehát a mélyebb, súlyosabb szegénységben élők száma és aránya 2010 óta több mint két és félszeresére nőtt, ma több mint félmillióan vannak – mondja Farkas Zsombor szegénységkutató a szabadeuropa.hu riporterének. 

Vagyis a szegénység a klasszikus mérési küszöbbel (a mediánjövedelem 60 százalékával) számolva a teljes népességben – a KSH adatai szerint – kismértékben csökken. A legszegényebbek viszont egyre többen vannak, és a leszakadásuk is nő.

[stextbox id=”grey”]

– A közfoglalkoztatotti bér évek óta ugyanannyi: adózás után 54 ezer, ha három gyerek van (és van), akkor 81 ezer. A „segély” 22 800 forint.

A közfoglalkoztatotti bér a minimálbér 50 százaléka, 2020-ban: nettó 54 ezer forint.

A munkanélküli segélyre (már álláskeresési járadéknak hívják) való jogosultság idejét három hónapra, Európában a legrövidebbre csökkentette a Fidesz-kormány.

Ezt 2020 novemberében 76 ezer ember kapta. Összege nem lehet magasabb a legkisebb minimálbérnél, és csak akkor jár három hónapig, ha a munkanélküli az előző három évben folyamatosan dolgozott. Optimális esetben legfeljebb 120 ezret lehet kapni a 161 ezer bruttóból.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatást 70 ezer ember kapott tavaly novemberben. Ez a mindenkori minimálnyugdíj legkisebb összegének 80 százaléka: 22 800 forint. A minimálnyugdíj egy évtizede változatlan, tavaly év végén ráadásul törvénnyel is befagyasztották.

Akkor jogosult rá valaki, ha az előző évben legalább egy hónapot volt közfoglalkoztatott, vagy legalább 30 napot dolgozott, vagy 6 hónapot képzésben volt.

2020 novemberében 148 ezer ember ellátás nélküli munkanélküli volt.

[/stextbox]

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago