Közélet

BALATONALMÁDI – Lemondott a kéttannyelvű igazgatója

Július elsejével lemondott vezetői posztjáról a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatója. Az intézményből május elején a szóbeli érettségi vizsgák előtt elküldtek egy fiatal történelemtanárt, néhány napja pedig felfüggesztették a másik történelemtanárt, aki angol nyelven érettségiztetett. A férfi fizikailag bántalmazta a diákját.

A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban történtekről hírportálunk is írt, és országos lapok is beszámoltak. A tanárokat eltiltották az információközléstől. A diákoknak azt mondta a vezető, hogy a sajtóban megjelent hírek hamisak, ezért kerestük őt telefonon. Szerkesztőségünk levélben kérdezte a veszprémi tankerület igazgatóját, hogy valós információkat közölhessünk.

A kérdéseink:

– Megfelel-e a valóságnak, hogy egy történelemtanár a diákjával szemben társai láttára fizikai erőszakot alkalmazott, illetve egy diáklányt molesztált?

– Indult-e hivatalból bármilyen eljárás annak kivizsgálására, hogy történt-e tanárhoz méltatlan viselkedés?

– Ennek kapcsán történt-e rendőrségi feljelentés?

– Amennyiben gyorsított eljárással kivizsgálják az ügyet, akkor is hónapokat vehet igénybe az eljárás. Hogyan pótolják erre az időre a tanításban?

– A szóbeli érettségi, köztük az angol nyelvű történelem érettségi is napokon belül elkezdődik a gimnáziumban. Miképp biztosítják angol nyelven az érettségiztetést történelemből?

– A minősítése miatt elküldött másik történelemtanár mégis érettségiztethet a gimnáziumban. Ez a diákok szempontjából nagyszerű hír, de további kérdéseket vethet fel: mitől változott meg néhány nap alatt az említett tanár hozzáértésének megítélése?

A válasz:

A tankerület azt válaszolta nekünk, „hogy a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium intézményéből az elmúlt hónapban nem távozott pedagógus. A tankerület által fenntartott intézményekben a megüresedő álláshelyek betöltése a hatályos jogszabályoknak megfelelően pályáztatás útján történik, az intézményvezető kezdeményezésére.

A gimnázium dolgozói közül jelenleg egy pedagógus esetében folyik vizsgálat, melynek idejére a munkáltató – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – mentesítette a pedagógust a munkavégzés alól. A fenntartó részéről elsődleges szempont a gyermekek érdekeinek védelme, ezért a szakos feladatok ellátása belső átszervezéssel, helyettesítéssel, illetve más intézményben tanító pedagógusok megbízásával történik a tanítási órákon és a szóbeli érettségi idején egyaránt.”

A választól nem lettünk sem okosabbak, sem tájékozottabbak, de az intézmény vezetőjétől sem kaptunk ehhez segítséget. Viszont tudomásunkra jutott, hogy az igazgató a tantestülettel személyesen közölte: július elsejétől beadta felmondását.

Fotó: dlsb.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago