Categories: Közélet

BALATON – Turisztikai leltár 2020-ról

Borzalmas veszteségeket hozott az első covidos év a balatoni turizmusnak. Régiós szinten 44 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák száma 2,6 millióval lett kevesebb, miközben a szállásdíj bevétel 18 milliárd forinttal csökkent. De minden rossz ellenére is úgy tűnik, az érintettek többnyire sikeresen kezelték a kihívásokat – írja a balatontipp.hu.

A szokatlanul korai éves turisztikai összesítés elkészítésére az a szomorú helyzet adott lehetőséget, hogy 2020. november 10-e óta gyakorlatilag nem működnek a szálláshelyek. Így nem kell megvárni a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) hagyományosan megszokott februári zárást, már az első 11 hónap adatainak ismeretében is kiszámolható a kereskedelmi szálláshelyek teljes évi forgalma – olvashatjuk a balatontipp.hu elemző írásában.

A balatoni települések az átlagosnál jobban vették a járvány miatti akadályokat. Miközben országosan 58 százalékos volt a forgalomcsökkenés a kereskedelmi szálláshelyeken a 2019-es eredményhez képest, a balatoni régió az észak-magyarországi és a Tisza-tavi régióval holtversenyben a második helyen végzett a vendégéjszakáknál elszenvedett „csak” 44 százalékos visszaeséssel. A legjobban a dél-dunántúli régió szerepelt 43 százalékos forgalomcsökkenéssel.

A régiós dobogó első helyét a korábbi forgalmának egyharmadát elvesztő Balatonfüred szerezte meg az előző évet behozhatatlan előnnyel záró Hévíztől. Hévíz teljesítménye az idén csak a második helyre volt elég. A váltásra azért kerülhetett sor, mert Hévíz csak a 2019-es forgalmának bő harmadát tudta megtartani (37 százalék) a nála rendkívül meghatározó külföldi forgalom 79 százalékos csökkenése miatt. Balatonfüred külföldi vesztesége „csak” 69 százalékos volt, és náluk egyébként sem annyira nagy súlyú ez a vendégkör, mint Hévízen. A hazai forgalomban Füred rendkívül jó eredménnyel a 2019-es forgalom 87 százalékát hozta, és a 61 százalékos hévízi belföldi forgalom is egy százalékkal jobb az országos eredménynél.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago