EKF

„Bábel tornya” az érseki palota alatt

Az építőipart közelről ismerők szerint nincs itt semmi látnivaló. Profin lebonyolított munkálatok zajlanak az érseki palota tövében, telepítik és szerelik össze a várfelújítást szolgáló szerkezeteket. De lássuk be, Veszprémben talán csak a húszemeletes építése idején lehettünk szemtanúi hasonló attrakciónak.

Az érseki palota iránti érdeklődést mutatják a közösségi oldalakon és az online médiában sűrűn felbukkanó felvételek, a járdáról bámészkodó ovis csoportok és a kisgyerekeiket direkt arra sétáltató anyukák. A laikusok számára már a toronydaru szakaszos felépítése is felért egy izgalmas látványossággal. Mellette napról napra egyre hatalmasabbra nő és terebélyesedik egy térállványnak nevezett építmény, amiről a kivitelező azt mondta, hogy a munkások közlekedését és az építőanyagok várba való feljuttatását fogja segíteni. Az oldalán már most egy teherlift mozog le-fel.

Láttunk már térállványt életünkben, de ilyet még biztos, hogy nem sokan. Lentről nézve az érseki palota szinte elveszik a csillogó fémrengetegben, oldalról meg az látszik, hogy ha elkészül, minden bizonnyal a Benedek-hegynek fog nekitámaszkodni. Az első érzés, amikor megpillantja az ember, az a csodálaté. Hogy ilyet is lehet, hogy ilyet is tud az ember. Centire kiszámolva, precízen összerakva áll és biztonsággal használható. A maga műfajában még szép is. A monumentalitása lenyűgöző, főleg így párban a toronydaruval. Vannak, akikben bibliai gondolatokat ébreszt: a darut Jákob lajtorjájához hasonlítják, a térállványról meg Bábel tornya jut eszükbe.

A realisták fejében más kérdések kavarognak. Mennyibe kerül? Meddig marad itt? Hogyan használják a munkások télen? Tényleg el fogják bontani az egészet január végén? És ha igen, megéri milliókat vagy akár annál is többet rákölteni? Olvastuk, hogy az érseki palota lakójának grandiózus víziója a várnegyed teljes felújításáról már a kinevezésekor összeállt. Megvalósítását a kormány ingatlanok tulajdonba adásával és egy igazán grandiózus összeggel, 39 milliárd forinttal támogatta. Jött egy ember, aki mert nagyot álmodni, és tessék. Lett pénz, paripa, fegyver. Ugye, hogy nem volt még Veszprémben ilyen? Na jó, talán amikor a belváros rehabilitációja zajlott és megépült a húszemeletes, de nem ajánlatos párhuzamot vonni a kettő között. Még akkor se, ha a kétféle ideológia ellenére a módszerekben és a tűzön-vízen át akaratban sokan vélnek hasonlatosságot felfedezni.

Reméljük, a végeredmény rácáfol majd a borúlátók táborának aggályaira.

Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago