Közélet

Az Orbán-kormány eladósította az országot

Rekordmértékben adósította el az Orbán-kormány Magyarországot! – hangzott el az Egységben Magyarországért mai sajtótájékoztatóján.

– Romlik a külső és a belső egyensúly, tíz éve nem látott magasságokban az infláció, egyre rosszabb a külkereskedelmi és a fizetési mérleg – mondta Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője. – Soha nem volt még ilyen drága az euró, és soha nem volt még ennyire gyenge a forint.

Túlköltekezés és mérhetetlen korrupció

Véleménye szerint ezeknek az oka az Orbán-kormány túlköltekezése és a mérhetetlen korrupció. Hozzátette, hogy történelmi csúcson az államadósság is. A Jobbik alelnöke kifejtette azt is, hogy eközben a Pénzügyminisztérium és a jegybank is egymásra mutogat, és keresik a felelősöket a történelmi kudarcért.

– Orbán Viktor közben azzal tereli el a figyelmet ezekről a dolgokról, hogy dalban mondja el: „Magyarország előre megy, nem hátra!” Ha ez így folytatódik, az ország ennél is jobban tönkremegy – vélte Potocskáné Kőrösi Anita.

A képviselő beszélt arról is, hogy a hazai 80 százalékos adattal összevetve Csehországban 40, Lengyelországban 60, Szlovákiában pedig 70 százalékos az államadósság. Kiemelte: itthon a felvett hiteleket a kormány a saját és a strómanjai gazdagodására fordította, és ez is az oka a rekordmértékű magyar eladósodottságnak, de a hiteleket nekünk, magyar embereknek kell majd visszafizetnünk az utolsó forintig.

Az egyetlen lehetőség a kormányváltás

A Momentum alelnöke, gazdasági szakpolitikusa, Illyés Márton elmondta, hogy a kormányváltás reális esélye kényszerítette a korrupt Orbán-kormányt arra, hogy adó- és bérintézkedéseket hozzon, azonban ezeknek a fedezete nincs benne a rendszerben. A politikus szerint ezeket ugyanis csak költségvetési hiányból és további államadósságból tudják finanszírozni, ami pedig óhatatlanul megszorításokhoz vezethet, vagy – mint Illyés Márton fogalmazott – egyszerűen elinflálja az intézkedések hatását.

– Az egyetlen lehetőség a kormányváltás, hiszen a leendő, Márki-Zay Péter vezette kormány képes megszorítások nélküli gazdaságpolitikát folytatni – hangsúlyozta a szakember. – A jelenleg felfüggesztett európai uniós forrásokat fel fogjuk szabadítani, át fogjuk vizsgálni a látványberuházásokat, és megtisztítjuk a közbeszerzéseket, például a Fudan Egyetemét és a Budapest–Belgrád-vasútvonalét.

Megjegyezte: csaknem százezerszer kellene megnyerni a lottóötös most felhalmozódott összegét ahhoz, hogy az akkora mennyiségű pénzt tegyen ki, mint amennyit Mészáros Lőrinc eddig keresett rajtunk.

Inkább a száz százalék felé közelít a tényleges államadósság

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a mostani államadósságra vonatkozó eredményt is csak trükkök ezreivel sikerült Orbánéknak elérniük. A politikus emlékeztetett a magánnyugdíjpénztárak történetére, amely szerinte egy hatalmas államadósság-csökkentési lehetőség lett volna, hiszen háromezer-milliárd forintot vettek el a magyar emberektől.

– Ekkora összeget éltek fel, égettek el, és erre mondták azt Orbánék, hogy majd ebből csökkentik az államadósságot – jegyezte meg. – Ez nem sikerült, és egy nagyobb implicit adósságot vállaltak a magyar emberek nevében, amikor kivezették a magánnyugdíjpénztári pillért a rendszerből. Ha megtartották volna a korábbi nyugdíjrendszert, akkor 95 százalék feletti államadósságról beszélnénk.

Tordai úgy látja, hogy ez a 80 százalékos arány is egy kozmetikázott adat, hiszen – mint mondta – inkább a száz százalék felé közelít a tényleges államadóssági adat. Bírálta a kormány járvány alatti válságkezelését is. Míg szerinte más országokban az embereket érdemben segítették, addig itthon elképesztően alacsony jövedelempótló támogatásokat adtak. Amíg máshol az embereknek juttatták a pénzeket, addig Magyarországon a gazdaság újraindításának hazug mítosza alatt a fideszes oligarchák újabb és újabb feltőkésítésére költötték.

– A pénzből a Fidesz gazdasági hátországát erősítették, hogy felkészüljenek 4–8–12 ellenzékben eltöltött évre, mert tudják, hogy a magyarok nem fognak még egy esélyt adni nekik – tette hozzá a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A sajtótájékoztató ezen a linken újranézhető.

Fotó: nepszava.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago