Categories: Közélet

ASTRAZENECA ÉS IDT BIOLOGIKA – Szándéknyilatkozat Európa hosszú távú vakcinaellátásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió AstraZeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában, a hónap végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az unió országaiba, amit márciusban továbbiak követnek majd.

Annak érdekében, hogy segítse Európa járványvédelmi igényeinek mielőbbi kielégítését, az AstraZeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösen felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását.

Az AstraZeneca és az IDT Biologika célja az európai oltóanyag-gyártási kapacitás javítása egy közös beruházással, amely a jövőre nézve további jelentős gyógyszerhatóanyag előállítását teszi lehetővé. A vállalatok az IDT Biologika németországi Dessauban működő gyártóhelyének kapacitásbővítését tervezik öt darab kétezer literes bioreaktor felépítésével, amelyek havonta több tízmillió adag AstraZeneca vakcina előállítását teszik majd lehetővé. A megállapodás részleteinek véglegesítése folyamatban van, az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását. Az IDT Biologika így a kontinensen a legnagyobb vektorvakcina típusú oltóanyag-gyártási volumennel rendelkezik majd, fontos szerepet betöltve ezáltal Európa jövőbeli ellátásának biztosításában.

Jürgen Betzing, az IDT Biologika elnök vezérigazgatója elmondta:

Büszkék vagyunk arra, hogy az AstraZeneca minket választott stratégiai partnerének az oltóanyagok gyártásában. A megállapodás szakértelmünk elismerését jelenti az igényes vektoralapú vakcinák gyártásában, és méltányolja azt a képességünket, hogy az alapanyag létrehozásától kezdve a termék kiszerelésén keresztül annak csomagolásáig mindent helyben, egy kézben tudunk végrehajtani.

Ez a megállapodás nagyban segíti Európát egy független oltóanyag-gyártási képesség kiépítésében, és hogy stratégiai ellátási kapacitást teremtsen a jövő számára – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök vezérigazgatója. – Örülünk, hogy partnerünkkel, az IDT Biologikával közösen fektethetünk be Európa-szerte polgárok millióinak jövőbeli egészségébe, biztonságába és jólétébe.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago