Közélet

Árnyék vetődik-e a magyar kisebbségre?

A minap Belgrádban a szélsőjobb tüntetést szervezett Putyin mellett. A naplo.org Mi történik Magyarországon? Miért éppen ők Vučić legelszántabb hívei? címmel közli Végel László elemző írását arról, miként élik meg az aktuális politikai helyzet következményeit a határon túli magyarok.

A szerző szerint a vajdasági magyarok jobban jártak, hiszen Putyin rendkívül népszerű Szerbiában. Az oroszbarát szerb kormány úgy szeretné túlélni a háborút, hogy rokonszenvvel tekint a vajdasági magyarokra. Viszont az európai érdekeltségű szerb polgárok, akik az elmúlt évtizedekben a hétköznapi életben a vajdasági magyarok szövetségesei voltak, most felkapják a fejüket és kérdik: mi történik Magyarországon? Miért éppen ők Vučić legelszántabb hívei?.

Végel ezt írja: Két ország, mindkettő a V4 tagja. Mindkettő átélte a tragikus kelet-közép-európai történelmet, megszenvedte a háború borzalmait. Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy a szlovákokat jobban verte a sors. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban mégis ellentétes állásponton vannak. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy Putyin Hitlerrel egyenlő. Szlovákia az S-300 légvédelmi rendszert ajándékozta Ukrajnának, hogy védekezni tudjon az orosz agresszió ellen. A New York Times Magyarországot is emlegeti. A szlovák állásponttal szemben az Orbán-kormány semlegességet vállalt, nem engednek át az országon fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába.

Balsejtelmet ébreszt fel bennem a két szomszédos nép kormánya közti különbség. Szlovákiában jelentős számú magyar kisebbség él. Felmerül bennem a dilemma, hogyan érzik magukat a saját államuk és az anyaország politikája közötti feszültségben? Nem a legrosszabbra gondolok, vagyis arra, hogy a szlovák kormány emiatt a magyar kisebbséget bünteti, hanem a szlovák átlagpolgár érzéseire.

Árnyék vetődik-e a magyar kisebbségre? Hogyan tekint a szomszéd a szomszédra? Ugyanezzel a kérdéssel szembesülök a romániai magyarok sorsával kapcsolatban is. Románia erősen Putyin-ellenes, és nyilvánvaló, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a vele való rokonszenvet. Ukrajnáról szólni sem merek. Elképzelem, hogy mit érez egy ukrán átlagpolgár, ha egy magyar politikus ellenségnek nevezi Zelenszkijt. Nem kell ahhoz ukrán nacionalistának lenni, hogy gyanakodva tekintsen a magyar szomszédra, ami a mindennapi életben tovább rontja az eddig sem jó viszonyt a többség és a kisebbség között. A vajdasági magyarok e tekintetben jobban jártak, hiszen Szerbiában Putyin rendkívül népszerű. Ma este Belgrádban a szélsőjobb nagy tüntetést rendezett Putyin mellett. A kormány is vacillál, hintapolitikával szeretné túlélni a háborút, úgyhogy a kormányzat rokonszenvvel tekint a vajdasági magyarokra. Viszont az európai érdekeltségű szerb polgárok, akik az elmúlt évtizedekben a hétköznapi életben a vajdasági magyarok szövetségesei voltak, most felkapják a fejüket és kérdik: mi történik Magyarországon? Miért éppen ők Vučić legelszántabb hívei?

A Putyin mellett tüntetők Belgrádban. Fotó: N1info.rs

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago