Categories: Közélet

ÁPRILIS 4. – Beszabadulás, elszabadulás, megszállás, megszabadulás vagy félszabadulás?

Szabadság! Itt a szabadság! – kiabálta 1945 áprilisában Ruttkai Éva az azonos című újságot lobogtatva a Budapesti tavasz filmkockáin. A romokat eltakarítók boldogan fogadták a rikkancsot: örültek, hogy túlélték a háború borzalmait, örültek egymásnak, és azt hitték, két kezükkel, tudásukkal közösen olyan országot építenek, melynek alapja a szabadság lesz.

Hitükben csalódniuk kellett.

Nem sorolom a miérteket, ismerjük a magyar történelem eseményeit 1945 tavaszától.

Csak azon gondolkodom, miért nem tudjuk elfogadni, hogy az 1945 áprilisában történtekről a mai napig heves viták zajlanak, és miért kellene egyetlen megnevezést találni egy olyan eseménysorra, amely nemcsak akkor, de ma is sokféle érzelmet kelt. Miért nem vagyunk képesek elfogadni a világ bonyolultságát? Miért akarjuk leegyszerűsíteni a dolgokat?

Az 1945-ös események sokaknak valóban felszabadulást jelentettek: megszűnt a bombázás, véget ért a háború, az éhezés, megmenekültek a holokauszt veszélyétől, a nyilas rémuralomtól. Ma már a történelmi forrásokból tudjuk, semmi sem úgy történt: a szovjet hadvezetés nyolc hadosztály kiállítására kötelezte Magyarországot a németek ellen. A koncentrációs frissen visszatért zsidó túlélők egy részét azonnal szovjet munkatáborokba szállították. Az ország lakosságának nem kis része pedig a szovjet hadsereg dúlását élte meg a háború borzalmaként.

A levéltárak megnyitása fontos iratok megismerését eredményezte. Ezek a tények árnyalhatják az eddigi álláspontokat. Egyértelműen világossá vált, április 4-ét maga Sztálin jelölte ki, s jelentette be, hogy Magyarországot ezen a napon a német csapatoktól megtisztították, az utolsó katonákat is kiűzték Nemesmedvesnél. A hadvezetés meghamisította a jelentéseket, az erős ellenállás miatt nem tudták tartani a generalisszimusz parancsát, ám szembe szállni vele néhány nap késés miatt nem mertek. Saját adataik szerint az utolsó német egységek április 13-án hagyták el az országot Pinkamindszentnél.

1945-ben ennek az egyhetes csúszásnak nem volt semmi jelentősége, 1950-ben azonban az eredeti katonai terv szerinti dátumot nevezte ki állami ünneppé Sztálin legjobb magyar tanítványa, Rákosi Mátyás. A történelmi események bonyolultságát jelzi, hogy csak öt év múlva került erre sor, amikorra kiirtották a szabadság esélyét. Főideológusa, Révay József pedig mindent elkövetett, hogy az állami ünnepet megutáltassa: az orosz mintára szervezett katonai díszszemlék, a megrendelt, felszabadulást dicsőítő művészeti alkotások garmada, no meg a legfontosabb, az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg többekben a megvetést váltotta ki.

A rendszerváltáskor eltörölték ezt az ünnepet a megnevezésével együtt, azonban egy 2006-ban végzett kutatás szerint a polgárok egyharmada gondol ma is felszabadulásként április 4-ére.

Ha még a történészek sem tudnak megegyezni egy közös fogalomban, akkor miért várjuk az országtól az egységes gondolkodást? Fogadjuk el, hogy ki-ki megélt tapasztalatai, gondolkodási rendszere alapján minősítsen. Amíg azt nem kényszeríti másokra, amíg azzal nem bánt másokat, minősíthesse nyugodt lélekkel április 4-ét beszabadulásnak, elszabadulásnak, megszállásnak, megszabadulásnak vagy akár félszabadulásnak.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago