Közélet

Amnesty Akadémia – Út a szabad tanuláshoz

Olyan témákban indított ingyenes kurzusokat az Amnesty International Magyarország, amelyekről az iskolákban nem esik szó.

Az oktatási rendszer hiányosságai egyre nagyobb nyomást helyeznek a szülőkre és a tanárokra, ez pedig fokozódó kockázatot jelen a fiatalok számára. Az Amnesty International Magyarország fontosnak tartja, hogy az oktatásért folyó küzdelem mellett megteremtse a lehetőséget a szabad tanulásra olyan témákban, amelyekről az iskolákban nem esik szó. Ezért jött létre az Amnesty Akadémia, ahol bárki ingyenesen elérheti a civil szervezet online képzéseit és tananyagait.

A jelenleg érvényes Nemzeti alaptantervből hiányoznak azok a tárgyak, amelyek lehetőséget adnának a tanároknak, hogy az életben való boldogulásra, kritikai gondolkodásra, társadalmi érzékenységre neveljenek. Ezt a hiányt próbálták civil szervezetek azzal kezelni, hogy tudásbővítő, érzékenyítő foglalkozásokat tartottak olyan témákban, amelyek kimaradtak az órai tananyagból. Azonban a propagandatörvény hatályba lépése óta a civil szervezetek erősen korlátozottan vagy egyáltalán nem vihetnek képzéseket az iskolákba. A kormány ezzel a szülőkre és a tanárokra hárít rengeteg olyan pluszfeladatot, amiket külső segítség nélkül szinte lehetetlen megoldani.

Az Amnesty Akadémia online felületén mindenkinek lehetősége van megismerni az emberi jogokat, és tudatosan kiállni azokért. Az ingyenes kurzusok témái többek között a nemek közötti egyenlőség, az iskolai bántalmazás megelőzése és a jogállamiság. Az elméleti alapokon túl a mindennapokban is használható eszközöket és tudást adnak azért, hogy bárki valódi változást indíthasson el a saját közösségében, országos vagy akár globális szinten.

A kurzusaik már elérhetőek a szülők, diákok, pedagógusok és minden érdeklődő számára az Amnesty Akadémia honlapján.

Vezető kép: Amnesty.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago