EKF / Kultúra · 2023.01.31.

Akikért rajongunk: Bodor Ádám és Visky András

Bodor Ádám és Visky András írókkal is találkozhatunk Veszprémben a Holtszezon VEB23 irodalmi fesztivál keretében február végén, a Fricska Szeparéban. A rendezvények ingyenesek, de regisztrálni kell. Jó lesz résen lenni, mert kicsi a hely! Regisztrálni február 7-étől lehet.

Február 23. és 26. között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Holtszezon nemzetközi kortárs irodalmi fesztivált. Több mint 100 programmal várják az érdeklődőket 13 helyszínen. A fesztivál programjai ingyenesek, de több esetben is regisztrációhoz kötöttek.

A Duna-szakértő

Visky Andrásnak tavaly jelent meg a Kitelepítés című regénye, amelyben mintha egész életművét összegezné a költő, drámaíró. Andriska, a Duna-szakértő, ahogyan Esterházy nevezte viccesen, valamikor régen. Ebből a regényből, ami szerintem az év regénye volt tavaly Magyarországon, megtudjuk, miért is mondta ezt Esterházy, az egyik kitelepített a másiknak.


– Folyamatos kitelepítésben élünk – nyilatkozta az ÉS tavaly december 22-ei számában Visky András. Kimondva ezzel azt, amire az olvasó is gondol ennek a gyönyörű regénynek az olvasásakor. Nem hibbantam meg, amiért a gyönyörű jelzőt használom erre a szenvedéstörténetre, hiszen Visky a száműzetés, a láger, a fogság felől nézve reménykeltően képes megérteni és megmutatni az életet. Egy kisgyerek perspektívájából nézve.

Visky András kétéves volt, amikor hat testvérével és anyjával együtt kitelepítették a Duna-deltába, lelkész apját pedig bebörtönözték. Mindez 1956 után történt, amikor Romániában is bekeményített a hatalom a megfélemlíthetetlenekkel szemben. Az író tehát fogságban nőtt fel, nem véletlenül mondja, hogy ő mindent a láger felől néz. Hatvanöt évig cipelte magával ezt a tudást, mire képes volt megírni úgy, ahogy szerette volna. Verseiben és drámáiban is erről beszél, de nem így, nem ennyire katartikusan. Talán tényleg nem véletlen, hogy miért és miért úgy szenvedünk, ahogy. Visky Andrásnak az egész élete áll e szenvedés, e könyv mögött, amit a Biblia napi szakaszaira fűz fel. A Biblia volt az egyetlen kincs, amit az anya magával vitt a száműzetésbe, és minden este felolvasott belőle a gyerekeinek. Ez tartotta bennük a lelket és az a sok rendkívül érdekes ember, a hatalom kitaszítottjai, akiket velük együtt kitelepítettek: volt miniszterek, azok özvegye, egy román pilótanő. És ott volt a természet, a Duna-delta, ahol a gyerekek csavaroghattak.

A véglények és a természet

Nagyon érdekes, hogy Bodor Ádám, a ma élő legnagyobb magyar író is az elszigeteltség „szakértője”. Az ő szereplői is valamiféle társadalmi katasztrófában vannak benne, vagy társadalmi katasztrófán vannak túl. Nála mégis egészen másként alakulnak a dolgok, mint Viskynél. Bodornál véglények, már a végső kétségbeesésen túliak a szereplők, kicsit hasonlóan, mint Beckettnél. Ám míg Beckettnél nincs már személyiség és környezet sem, szinte légüres térben vonszolják magukat az emberkreatúrák, Bodornál rendkívül fontos a természet. A természet egyszerre félelmetes, rideg, fenséges, és arra vár, hogy visszafoglalja a terepet ezektől a véglényektől, akiket Bodor nagyon érdekesen nevez el, és legalább ilyen érdekesen ír le. Isten bocsássa meg, de én nevetni szoktam Bodor olvasása közben. Visítani a kelet-európai, a helyi színeket felismerve. Mert ne legyenek kétségeink, Bodor is rólunk ír, Romániáról, a Balkánról.

Bodor Ádám Visky András, Akikért rajongunk: Bodor Ádám és Visky András

Bodor Ádám február 25-én jön Veszprémbe. Fotó: konyvesmagazin.hu

Van tehát min izgulnunk, hogy bejussunk Bodor Ádám és Visky András estjére, hogy személyesen is megismerjük őket. Bodor Ádámmal február 25-én 17.30-tól Józsa Márta beszélget a Fricska Szeparéban (Miklós u. 8.), Visky Andrással február 26-án 16 órától Ladányi István. Regisztrálni a Holtszezon említett és még néhány programjára február 7-étől lehet ezen a linken és az esemény Facebook-oldalán!

A vezető képen Visky András, aki február 26-án lesz a Holtszezon vendége. Fotó: szeged.hu


[fbcomments]